Export: Azië ontwaakt voor biologisch voedsel

9 april 2019 om 13:04 

Exporter en Asie Alimentation Bio ©Gettyimages

Aziatische consumenten zijn zich steeds meer bewust van de rol die voeding speelt in een gezonde levensstijl. Steeds meer consumenten kopen biologische voedingsproducten en een groot deel van deze producten zijn afkomstig van import.

In Singapore wordt meer dan 90% van het geconsumeerde voedsel geïmporteerd en verwacht wordt dat de markt voor biologische levensmiddelen in het land in 2021 208 miljoen euro zal vertegenwoordigen. Voor Europese levensmiddelenbedrijven kan de uitvoer van hun producten naar Singapore zonder grote hindernissen gebeuren. Een internationale certificering is immers voldoende voor de import van biologisch voedsel, zonder de noodzaak van bijkomende lokale certificeringen.

Thailand heeft de afgelopen jaren ook een gestage groei van de markt voor biologische voeding gekend (13,69 miljoen euro in 2017), als gevolg van de groeiende vraag van de middenklasse en de hogere klassen. De voorkeur van Thaise consumenten gaat uit naar rijst, thee, appels, gedroogd fruit en biologische noten.

Ook in Zuid-Korea neemt de consumptie van biologische producten toe. Het is de 16e grootste markt ter wereld qua totale waarde in dit segment en de tweede grootste in Azië. Aangezien 75% van de ingrediënten die worden gebruikt voor de bereiding van biologisch voedsel worden geïmporteerd, zijn de zakelijke mogelijkheden voor Europese bedrijven in Korea enorm.

Bovendien worden producten uit Europa over het algemeen beschouwd als van superieure kwaliteit. Europese bedrijven kunnen vertrouwen op het sterke merkimago van het biologische label van de EU. Bovendien zijn de meeste tarieven afgeschaft of zullen ze binnenkort afgeschaft worden in het kader van de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Korea en de onlangs ondertekende overeenkomst tussen de EU en Singapore.

Twee Europese programma’s

Als uw bedrijf zich wil ontwikkelen in Zuidoost-Azië en Korea, dan is het EU Gateway | Business Avenues programma iets voor u. Dit door de EU gefinancierde vlaggenschipinitiatief helpt Europese bedrijven om duurzame samenwerking met bedrijven in Azië tot stand te brengen en helpt Europese kleine bedrijven om zich internationaal te ontwikkelen.

Met meer dan 20 jaar ervaring heeft het programma uitgebreide expertise ontwikkeld en vertrouwde relaties opgebouwd in Azië. Het biedt een brede waaier diensten aan Europese bedrijven die nieuwe markten willen veroveren.

Een goede eerste stap om deze markt te betreden is om deel te nemen aan de missies van het EU Portal | Business Avenues Organic Food & Beverage. Twee missies zijn gepland voor 2019 en staan open voor in totaal 100 Europese bedrijven. Aziatische inkopers weten dat de bedrijven die deelnemen aan dit programma zorgvuldig zijn geselecteerd en het beste op het gebied van biologische voeding in Europa vertegenwoordigen. Toegewijde teams in Europa en Azië zullen geselecteerde Europese bedrijven helpen bij het zoeken naar zakelijke kansen en het organiseren van voorbereidende vergaderingen met potentiële partners in Zuidoost-Azië en Korea. Verder bieden ze praktische ondersteuning voor en tijdens de missie. Aan het einde van de missies zal de sectorale groep Agrofood van EEN voor de follow-up zorgen.

Komende missies in Singapore, Thailand en Korea

Van 1 tot 7 september 2019 zullen maximaal 50 Europese bedrijven kunnen deelnemen aan de door de EU gefinancierde handelsmissie naar Singapore en Thailand. De 7-daagse missieweek zal de deelnemende bedrijven de gelegenheid bieden om business-to-business meetings te organiseren met belangrijke biologische klanten en partners in Singapore. In Thailand vinden de beursdagen plaats in het kader van Food & Hotel Thailand, de belangrijkste voedsel- en hotelbeurs in Thailand. Meer dan 30.000 bezoekers worden verwacht en de deelnemende bedrijven krijgen een stand op de beurs. De uiterste datum voor het online inschrijven is 17 mei 2019. Een niet te missen kans.

De door de EU gefinancierde handelsmissie naar Korea vindt plaats van 18 tot 22 november 2019 in Seoul en staat open voor 50 Europese bedrijven. De vijfdaagse missie omvat inter-bedrijfsbijeenkomsten, bezoeken ter plaatse, een bedrijfsnetwerkreceptie en twee dagen expositie op stands die gebouwd zijn voor de Food Week in Korea, een van de grootste voedselsectorbeurzen van het land. In 2017 trok het evenement meer dan 40.000 bezoekers en in 2019 wordt een nog hoger aantal verwacht. De uiterste datum voor het online inschrijven is 14 juni 2019.

Deelnemers aan beide handelsmissies profiteren ook van uitgebreide promotie op de lokale markten, evenals van logistieke en financiële steun om hen in staat te stellen langdurige samenwerkingsverbanden aan te gaan en nieuwe klanten te werven. Ontdek zelf wat Europese bedrijven te zeggen hebben over hun ervaring tijdens een door de EU gefinancierde handelsmissie met EU Gateway | Business Avenues.

Via het wereldwijde Enterprise Europe Network, waar Beci lid van is, moedigt Beci Brusselse KMO’s die bio voedingsproducten produceren aan om een aanvraag in te dienen voor het EU Gateway-programma.

 

EEN

Delen