Informatie vanuit het veld tot bij de besluitvormers

Door  - 22 april 2020 om 15:04 

De door Beci opgerichte ‘Covid’-eenheid moet onder meer een link leggen tussen het ‘terrein’ – de Brusselse ondernemingen, dus – en de gewestelijke instanties. Wie daarvoor instaat, is Olivier Kahn.

Nu al 15 jaar lang is hij de spil van het bij Beci gevestigde Centrum voor Ondernemingen in moeilijkheden (COm). “Dankzij mijn opleiding als accountant kan ik zowel juridische als niet-juridische aangelegenheden multidisciplinair aanpakken. Beide zijn trouwens vaak met elkaar verweven”, vertelt Olivier Kahn. Hij is trouwens de auteur van verscheidene boeken over ondernemersvraagstukken. “Ik vind deze pedagogische dimensie persoonlijk zeer belangrijk. Daarom tracht ik ingewikkelde zaken uit te leggen in een taal die iedereen begrijpt. Omgekeerd probeer ik al wat in het veld omgaat begrijpelijk te maken voor besluitvormers, die soms onvoldoende inzicht hebben in bepaalde werkelijkheden.”

Dit streven heeft in feite een en ander in gemeen met de functie van Public Sector Officer die Olivier Kahn voortaan in de ‘Covid’-eenheid bekleedt: “Beci is een spilfiguur tussen de bedrijven en de instanties van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Vanuit dat standpunt kunnen wij terreinsituaties waarnemen en hiervoor waarschuwen. Wat zijn de problemen? En wat zijn de behoeften? Welke oplossingen raden we best aan? Informatie verspreiden en het denkproces voeden, daar gaat het om.”

Een voorbeeld: “Om de KMO’s te helpen, kent het Gewest een premie van 4000 euro toe, maar dan wel onder bepaalde voorwaarden en voor specifieke sectoren, volgens hun Nace-btw-code. Allemaal goed en wel, maar dat roept vragen op. Voor een heleboel bedrijven is dit inderdaad nuttig. Voor vele andere is het bedrag ontoereikend. Voor sommige is de premie gewoon een meevaller. En nog andere hebben dat geld gewoon niet nodig. En dan zijn er nog al degene die een dergelijke premie best zouden kunnen gebruiken, maar helaas niet de juiste Nace-code kunnen voorleggen, misschien omdat die code niet tijdig werd geüpdatet. Op alle dergelijke situaties moet worden gelet en gewerkt.”

Olivier Kahn legt de vinger op de problemen die de gezondheidscrisis binnenkort zal veroorzaken: “Het vraagstuk van de huurprijzen zal zich al gauw aandienen. Dat geldt ook voor de rol van de strategische leveranciers, die een machtspositie bekleden ten opzichte van de klanten die van hen afhangen. En binnenkort krijgen we ook te maken met de banken en hun problemen ten opzichte van ondernemingen die soms vroeger al financieel niet sterk stonden. Veel van de huidige maatregelen beperken zich tot de uitgestelde betaling van schulden, bijdragen enz. Het herstel zal echter geleidelijk verlopen en ondertussen zullen de schulden zich hebben opgestapeld. In de komende maanden kampen heel wat ondernemingen met serieuze liquiditeitsproblemen. Voor we zover staan, hebben we tussentijdse maatregelen nodig.”

 

Onze experten:

Stéphane Baudry – Covid Crisis Manager Meer lezen
Salima Serouane – Bank Liaison Officer Meer lezen
Catherine Mertens – Coaching Officer Meer lezen
Frédéric Simon – Employment Officer Meer lezen
Eric Vanden Bemden – Real Estate Officer Meer lezen
Camille Callens – Revival Officer Meer lezen
Sybille Motte  & Jean Philippe Mergen – Import/export Officer Meer lezen

 

 

Delen

Jacqueline Suain

Assistente Advies aan ondernemingen