Julien Vandeleene : “Minder en beter!”

7 maart 2019 om 07:03 

Kroll - Julien Vendeleene NL

In het maartnummer van uw magazine Brussel Metropool hebben 14 bedrijfsleiders ermee ingestemd om deel te nemen aan de vragenlijst van Giles Daoust (en ook aan de tekenkunst van Pierre Kroll!).

 

Julien Vandeleene CEO van BePark, park sharing specialist 

 

Wat was uw eerste betaalde baan (studentenjobs niet inbegrepen)? 

Ik behaalde een masterdiploma in business creation. Mijn scriptieproject besprak de oprichting van een bedrijf dat veiligheidsafdekkingen voor zwembaden zou verkopen. Ik heb 4 innovatieve high-end producten ontwikkeld. Toen ik afgestudeerd was, heb ik een BVBA opgericht en de grote stap gezet. 

  

Het “doorslaggevende ogenblik” in uw beroepsleven? 

In 2010, toen ik besloot om BePark op te richten. Ik stopte met de zwembaden. Ik keerde mezelf geen bezoldiging meer uit, huurde een kantoortje en bestelde twee Dell computers. Het werden 24-uursdagen volledig gewijd aan BePark. Het idee was al twee jaar aan het rijpen. Tijdens een reis in Boston ontdekte ik het delen van parkeerplaatsen tussen particulieren. Ik vond dat geweldig!  

  

Uw grootste succes in het beroepsleven? 

Onlangs werden we bijna overgekocht door een grote groep. In die dagen heb ik mijn aandacht afgeleid van het bedrijfsleven: ik besteedde mijn tijd aan fondsenwerving. Ik wist wel dat het bedrijf nog niet volwassen en winstgevend genoeg was, maar zo’n schitterende kans kon ik niet laten voorbijschieten. Uiteindelijk kwam de deal niet tot stand. Ondanks de teleurstelling hebben we ons herpakt en zijn we erin geslaagd een positieve cashflow, een gezond team en een nieuw product tot stand te brengen.  

 

Uw grootste tegenslag? 

Ik was te weinig gefocust tijdens de eerste drie jaar van BePark omdat ik voortdurend op zoek was naar nieuwe kansen. Dat ging alle kanten uit: we trokken naar Spanje toen we nog niet winstgevend waren. In Frankrijk ontwikkelden we een ander bedrijfsmodel. We creëerden gelijkaardige producten zonder rekening te houden met de eigenheden van elke markt. 

 

Wat is uw super-troef? 

Ik ben erin geslaagd van koers te veranderenSinds 2011, is het bedrijf ingrijpend veranderd, met een nieuwe visie, technologie en aanpak. 

 

Als u dit alles niet had verwezenlijkt, wat voor werk had u dan graag gedaan? 

Ik had graag architect of projectontwikkelaar willen zijn. Ik waardeer het creatieve luik, naast de vastgoeddimensie en het idee dat iets in de toekomst verder zal blijven bestaan. Het is een complex beroep, een combinatie van de esthetiek in design met de eerder Cartesiaanse, ergonomische en modulaire aspecten. Een mooie uitdaging! 

 

Waar haalt u inspiratie uit? 

Jeff Bezos beschouw ik als een echt voorbeeld. Hij is er de afgelopen tien jaar in geslaagd om zijn bedrijf voortdurend te heroriënteren tot het wereldleider werd in zijn sector. Vandaag richt ik me tot mijn raad van bestuur die mij dagelijks uitdaagt. Augustin Winnie van Caméléon helpt mij bijvoorbeeld veel bij de ontwikkeling van de onderneming. 

 

Uw favoriete boek? 

Lean Start-up,van Eric RiesIk las dit boek in 2015. Het hielp me om terug te grijpen naar het fundamentele, me opnieuw te concentreren op wat echt belangrijk is.  

 

Welke tip had u uzelf aan het begin van uw carrière willen geven? 

Ik heb te veel paden willen bewandelen. Vandaar: minder en beter!  

 

Uw stelregel, uw favoriet citaat? 

“Ze wisten niet dat het onmogelijk was, en hebben het dus gedaan” (Mark Twain) 

Delen