Kies je als werkgever beter voor de winstpremie of de bonus cao 90?

Door Annelies Rottiers (SD Worx) - 10 oktober 2019 om 10:10 

©Gettyimages

Sinds begin 2018 hebben werkgevers met de winstpremie er een extra instrument bij om hun werknemers variabel te verlonen. Het grote voordeel van die variabele verloning: zowel voor werkgever als voor werknemer zijn het fiscaal interessante alternatieven voor een verhoging van het brutoloon. Als bedrijf betaal je minder belastingen en medewerkers houden meer over dankzij lagere RSZ-bijdragen en andere afhoudingen. Maar welke formule is nu de beste keuze? En waar zit precies het verschil tussen de winstpremie en de loonbonus?

 

De winstpremie: laat je medewerkers delen in de winst

De winstpremie is een collectieve bonus en is niet gebonden aan individuele prestaties. Voer je de deze bonus in, dan moet je hem aan al je medewerkers uitkeren. Enkele spelregels op een rij:

 • De winstpremie bedraagt maximaal 30% van de totale loonsom.
 • Het bedrag kan gelijk zijn voor iedereen of gecategoriseerd:
  • Bij een identieke premie is het bedrag of het overeenkomstige beloningspercentage voor alle werknemers gelijk.
  • In het geval van een gecategoriseerd premie kan het bedrag variëren op basis van objectieve verdeelsleutels, zoals anciënniteit of functie. De mogelijke criteria liggen vast in een koninklijk besluit.
 • De winstpremie is onderhevig aan vennootschapsbelasting. Vzw’s kunnen er dus geen gebruik van maken.

Zo voer je de winstpremie in:

 • Voor een identieke winstpremie moet enkel akte worden genomen tijdens de algemene vergadering van de raad van bestuur.
 • Is de premie gecategoriseerd, dan moet ze worden opgenomen in een ondernemingsovereenkomst (of een toetredingsakte voor ondernemingen zonder syndicale afvaardiging).

De loonbonus cao 90: driver voor motivatie

De loonbonus cao 90 is eveneens een collectieve premie, maar in tegenstelling tot de winstpremie gebonden aan collectieve resultaten en niet aan behaalde winst. Andere belangrijke kenmerken:

 • het bedrag mag niet boven de € 3313 bruto liggen;
 • je betaalt een werkgeversbijdrage (RSZ) van 33%;
 • je kunt het uitgekeerde bedrag aftrekken van de vennootschapsbelasting.

Zo voer je de loonbonus in:

Voor de loonbonus geldt een strikte procedure. Zo ben je verplicht om een toewijzingsplan op te stellen op basis van objectieve criteria: daling van het verzuim, minder arbeidsongevallen, omzetdoelstellingen … Verder moet ook deze bonus worden onderworpen aan een ondernemingsovereenkomst of een toetredingsakte.

Meer weten over de loonbonus? Deze praktische gids bevat het antwoord op de meest gestelde vragen.

 

Administratieve eenvoud maakt aantrekkelijk

Sinds 2018, het jaar waarop de winstpremie werd ingevoerd, krijgen zo’n 12.057 werknemers er een. De collectieve loonbonus is ondertussen ingevoerd bij tien keer zoveel werkgevers voor bijna 180.000 werknemers.

“Vooral bij kmo’s is er interesse om variabele verloning in te voeren met geoptimaliseerde systemen zoals collectieve loonbonus en winstpremie, als aanvulling op de klassieke, individuele bonus. Om het behalen van collectieve doelstellingen te belonen, zeker nu het administratieve luik vereenvoudigd wordt. Zo is de winstpremie eenvoudiger op te starten dan de voorgaande winstparticipatie”, verduidelijkt Annelies Rottiers, Manager Consultancy KMO bij SD Worx. “Deze maatregelen vallen voor de overheid buiten de loonnorm. Ze zijn een ideaal instrument voor elke kmo om alle medewerkers te betrekken bij de bedrijfsdoelstellingen en extra te belonen voor de groei die ze samen realiseren.”

 

Winstpremie of loonbonus cao 90?

De loonbonus cao 90 is financieel net dat tikkeltje interessanter, terwijl de troefkaart van de identieke winstpremie vooral de eenvoudige procedure is. Bovendien is ze niet gebonden aan een plafond van 3313 euro.

Daartegenover staat dat de loonbonus gekoppeld is aan meetbare doelstellingen. Dat betekent dat hij kan ingezet worden als collectieve drijfveer om bepaalde resultaten te behalen. Kortom, ook de loonbonus cao 90 blijft een waardevolle formule.

Weten welk bonussysteem voor jouw organisatie het interessantst is? Gebruik onze winstpremiesimulator.

Werk maken van bonusoptimalisatie? Neem contact op met SD Worx.

 

 

Annelies Rottiers, Manager KMO Consultancy bij SD Worx

 

 

 

Newsletter HR & Social

 • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief HR & Social van Beci (gratis)

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen