Mexico, kruispunt van het Amerikaanse continent

Door  - 19 november 2018 om 08:11 

©Getty. Monterrey is een van de stopplaatsen van de toekomstige handelsmissie.

Van 16 tot en met 23 februari 2019 vertrekken bedrijven uit ons vlakke land naar Mexico naar aanleiding van een prinselijke economische missie. Dit bezoek aan Mexico City en Monterrey wordt georganiseerd door het Foreign Trade Agency en Brussels Invest & Export (hub.brussels). Een unieke gelegenheid om de vele perspectieven van de Mexicaanse markt te verkennen.

 

Mexico: een brugland tussen twee werelddelen en twee culturen. Het telt bijna 125 miljoen inwoners (waarvan 80% in stedelijke gebieden). Mexico bezit de 15e grootste economie ter wereld en is, qua BBP en bevolking1, het op een na grootste land in Latijns-Amerika. Deze open en dynamische economie biedt heel wat kansen. Hiervan getuigt het BBP per burger: ongeveer 8.200 USD. De groei is de afgelopen jaren stabiel gebleven op ongeveer 2,3%. Naast de kwaliteit en de lage arbeidskosten geldt de geografische nabijheid van de Verenigde Staten als een van de belangrijkste troeven van Mexico. Dankzij talrijke vrijhandelsovereenkomsten zijn de belangrijkste leveranciers van de Mexicaanse Staat de VS (46,3%), China (17,6%) en Japan (4,6%).

Mexico staat in de top 50 van de “Doing Business 2018” rangschikking2 van de Wereldbank en dankt deze positie aan verschillende factoren: de uitvoering van ambitieuze structurele hervormingen, een open beleid en een hoge mate van handelsdiversificatie.

Diversificatie op alle niveaus

Terwijl president Nieto de afgelopen jaren de laatste delen van de nationale economie (media, telecom, energie) liberaliseerde, heeft de pas gekozen president Andrés Manuel López Obrador zich ertoe verbonden de corruptie en criminaliteit rond de drughandel actief te bestrijden. Na de verkiezing van Donald Trump ging Mexico zijn internationale economische betrekkingen diversifiëren en onderhandelde het land over een modernisering van de NAFTA (de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst tussen Canada, Mexico en de Verenigde Staten). Een handelsverdrag met de EU wordt momenteel trouwens afgerond.

Tijdens hun bezoek aan Mexico maken de Belgische bedrijven twee haltes: één in Monterrey (hoofdstad van de staat Nuevo León, grenzend aan Texas) en één in Mexico City. Als industriële hoofdstad van Mexico heeft Monterrey het hoogste BBP per hoofd van de bevolking van gans het land (15.000 USD). In 2016 trok de staat 10,1% van de directe buitenlandse investeringen aan (2,7 miljard USD). Naast de 3.500 buitenlandse bedrijven die er gevestigd zijn, heeft Nuevo León een bevolking die meestal Engels kent, en een erkend innovatiecluster.

 

Mexico City is een van de belangrijkste culturele en financiële centra in Midden-Amerika. Als meest competitieve stad van het land verschijnt de hoofdstad ook in de top 10 van rijkste steden ter wereld. En terecht: haar economie vertegenwoordigt 16,9% van het nationale BBP en de snelle economische groei zal naar verwachting tegen 2020 verdrievoudigen! In 2017 trok Mexicaanse hoofdstad 4,5 miljard dollar aan, of 15,4% van de directe buitenlandse investeringen. Tot de meest gunstige sectoren behoren energie (inclusief hernieuwbaar), lucht- en ruimtevaart, de automobielindustrie, bouw, agrovoeding, ICT, gezondheid en mode/design.

Het Brusselse agrovoedingsbedrijf Handary exporteert al meer dan zeven jaar een deel van zijn productie naar Mexico. Sales & Marketing Director Cyril Savarese houdt daar veel positiefs aan over. “De Mexicaanse markt heeft een aanzienlijk potentieel. En aangezien de Verenigde Staten en Mexico aan dezelfde reglementering voldoen – o.a. op het gebied van voeding – is het des te gemakkelijker om zich daar te vestigen. Ik zou bedrijven echter aanraden om bijzonder voorzichtig te zijn bij de keuze van hun partners ter plaatse. Veel distributeurs in Mexico vertonen meer belangstelling voor winst dan voor de kwaliteit van de producten die ze verkopen.”

Delen