Privé kapitaal inzetten in crisistijd

Door  - 29 april 2020 om 18:04 

Obtenir un prêt bancaire Couple having problem with bills and money.

Terwijl hun cashflow gebukt gaat onder de crisis, beseffen de ondernemingen dat de steun die ze van banken of overheden mogen verwachten, beperkt zal blijven. Nochtans kunnen ook andere geldbronnen hulp verlenen, namelijk via privé fondsen. Uitleg krijgen we van Salima Serouane, Private Equity Officer.

Erick weet heel goed dat het coronavirus de economie tijdelijk verlamt. Gelukkig zijn de financiële middelen niet opgedroogd. “Wel integendeel. Privé investeerders zijn hun geld niet kwijt en de tijd is rijp om hen een belang in activiteiten aan te bieden. Die mensen zijn vandaag actiever dan ooit.”

“In het Engels heet dat ‘Private Equity’. De term dekt een hele reeks financieringsmogelijkheden via privé fondsen. Crowdfunding en crowdlending behoren tot de meest bekende. Het zijn twee vormen van participatieve investeringen. Het geld wordt via platforms bij kleine investeerders ingezameld om zakelijke projecten te financieren. Een alternatief dat soms over het hoofd wordt gezien, is de zogenaamde FFF: ‘Family, friends and fools’. Letterlijk: familie, vrienden en dwazen. In de praktijk mensen in uw omgeving die bereid zijn geld te lenen of een participatie te nemen in uw kapitaal. Op ruimere schaal bestaan er de ‘private equity’-fondsen. In dergelijk geval zetten enkele welgestelde partners een structuur op om te investeren in zaken die hen interesseren – soms zijn dat bedrijven in moeilijkheden. Van hun kant zetten ‘business angels’ gelijkaardige deals op, maar dan individueel. En om het overzicht af te ronden, vermelden we nog de zogenaamde factoring en andere technieken waarbij u de facturen van uw klanten overmaakt voordat ze opeisbaar worden. In ruil voor een percentage kunt u op die manier snel geld verkrijgen.”

Erick Thiry was zelf meer dan 25 jaar lang ondernemer. Bij Beci heeft hij al aan verscheidene projecten gewerkt, waaronder bedrijfsoverdrachten en de manieren om die te financieren. “Al meerdere jaren buig ik me over al wat te maken heeft met financiering, in verband met publieke en privé investeerders.”

Volgens hem biedt het gebruik van privé middelen heel wat voordelen: “Banken zijn vaak terughoudend. Over privé steun onderhandelen is soms gemakkelijker en vereist minder garanties. Soms kunnen die fondsen worden omgezet in aandelen in de onderneming. Die hoeft u dus niet terug te betalen. En wat investeringsfondsen en business angels aangaat, zij gaan gepaard met een inbreng aan expertise en een adressenboekje. Da’s aardig meegenomen. Ook niet te onderschatten: het hefboomeffect dat private equity bij banken genereert.”

In een notendop: al die middelen verdienen in tijden van crisis zeker te worden verkend.

 

Onze experten:

Stéphane Baudry – Covid Crisis Manager Meer lezen
Salima Serouane – Bank Liaison Officer Meer lezen
Catherine Mertens – Coaching Officer Meer lezen
Frédéric Simon – Employment Officer Meer lezen
Eric Vanden Bemden – Real Estate Officer Meer lezen
Camille Callens – Revival Officer Meer lezen
Sybille Motte  & Jean Philippe Mergen – Import/export Officer Meer lezen
Jan De Brabanter & Olivier Willocx – Lobby Officer Meer lezen
Delen