Ronde van Frankrijk Brussel: ook u neemt best de fiets!

25 april 2019 om 16:04 

©Belga

Verwacht u in de eerste week van de maand juli aan heel wat hinder in verscheidene Brusselse gemeenten, en dan vooral in het noorden en in het stadscentrum. Voor uw zakelijke afspraken verplaatst zich dan best met de fiets of het openbaar vervoer!

 

Tijdens de eerste dagen van juli is het verkeer in Brussel meestal relatief rustig. Maar dit jaar wordt het anders met de Grand Départ van de Tour de France! Vooral het weekend van 6 en 7 juli zal het verkeer in de hoofdstad flink verstoren. Wij raden u trouwens aan om al vanaf maandag 1 juli voorzorgen te nemen om op tijd op uw afspraken te zijn. Noteer alvast vier data in uw agenda: op woensdag 3 juli gaat het perscentrum in Brussels Expo open en installeren de 22 wielrennersteams zich in de Belgische hoofdstad. Op donderdag 4 juli mag u de presentatie van de 22 teams op de Grote Markt van Brussel verwachten. Op zaterdag 6 juli is er een rit voorzien met vertrek en aankomst in Brussel. En op 7 juli zal een ploegentijdrit 10 Brusselse gemeenten doorkruisen. “Wellicht wordt zondag 7 juli de moeilijkste dag voor het verkeer”, stelt Inge Paemen, woordvoerster van Brussel Mobiliteit. “Op die dag raden we de mensen aan om hun auto te laten staan en zich eerder met de fiets of elektrische steps te verplaatsen. Wat het openbaar vervoer betreft, is het aangewezen om vooral de metro te gebruiken. Vermijd de bussen en trams zoveel mogelijk, want het oppervlakteverkeer gaat ernstige hinder tegemoet. Als u naar Brussel komt, verkies dan de trein boven de auto. We verwachten trouwens een gebrek aan parkeerplaatsen.” De Ronde van Frankrijk begint in feite op maandag 1 juli, met de aankomst van de eerste teams en van de organisatie. Op die dag zou het verkeer echter niet te ernstig verstoord moeten zijn. Probeer tijdens deze week vooral het stadscentrum te vermijden. We verwachten een grote toevloed van publiek in de buurt van De Brouckère, het eerste kernpunt van de Ronde in Brussel, evenals in de wijk van Brussels Expo, het tweede kernpunt. Houd er bovendien rekening mee dat ongeveer 2500 voertuigen het hele gebeuren van de Tour de France omkaderen (teamwagens, TV-ketens, organisatie …).

 

Minder hinder in Vorst, Ukkel en Sint-Gillis

Als u van plan bent zich op zaterdag te verplaatsen, vermijd dan in de ochtend de gemeenten Molenbeek en Anderlecht, en in de namiddag de gemeenten Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe, Etterbeek en het stadscentrum. In de namiddag worden twee belangrijke verkeersaders geblokkeerd, namelijk de Tervurenlaan en de Wetstraat. Sommige Brusselse gemeenten zullen echter nagenoeg geen hinder ondervinden tijdens de week van de Ronde van Frankrijk: dit zijn Vorst, Ukkel en Sint-Gillis in het zuidwesten van Brussel, en Evere in het oosten. U houdt best ook rekening met de werven en omleggingen die het verkeer in deze gemeenten kunnen verstoren. FEBETRA, de Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners, beschouwt de week van de Ronde van Frankrijk niet als problematisch. “De twee etappes van de Ronde van Frankrijk vinden plaats in Brussel, wat geen specifieke communicatie vereist”, stelt FEBETRA directeur Philippe De Graeve. “Bovendien rijdt het merendeel van de vrachtwagens over snelwegen, waar je meestal geen fietsers tegenkomt.” Brussel Mobiliteit heeft een studiebureau belast met de opstelling van een nauwkeurig mobiliteitsplan dat rekening houdt met alle factoren, werven inclusief, om een maximale doorstroming van het verkeer te verzekeren. In de maand juni zal het overheidsorgaan BME (Brussels Major Events) dit plan normaliter aan het grote publiek bekend maken. “Wij onderhandelen momenteel over eventuele partnerschappen met mobiliteitsactoren in Brussel om verplaatsingen tijdens die dagen zo vlot mogelijk te maken”, besluit Inge Paemen, woordvoerster van Brussel Mobiliteit.

 

 

 

Meer informatie over de mobiliteitsmaatregelen vanaf de maand juni rond en tijdens de Grand Départ van de Tour de France vindt u op deze website: https://www.brusselsgranddepart.com/letour/nl/  

Delen