Zo verricht je de ganse dag lang beter telewerk

3 november 2020 door
BECI Community

Toegegeven: tijdens de eerste week van de lockdown was ik vreselijk slecht in telewerken. Tot ik een nieuwe passie ontdekte: ergonomie. Ik heb over dit onderwerp een paar dozijn artikelen en studies gelezen. En hieruit onthoud ik vijf richtlijnen. Ik hoop dat deze tips je zullen helpen je beter en efficiënter te voelen wanneer je telewerkt.

 

1.   Goed zitten

Veel mensen spenderen de typische werkdag al zittend voor een scherm. Hieronder lees je een paar aanbevelingen voor een echt professionele zitpositie.

  • Stel de hoogte van je stoel zo in dat je ellebogen een hoek van ongeveer 90° vormen met het oppervlak van je werktafel. Ook je knieën moeten een hoek van 90° vormen en je voeten moeten plat op de vloer rusten. Maak zo nodig gebruik van een voetsteun. Een schoendoos of een stapel boeken kunnen hiervoor dienen.
  • Ga zo ver mogelijk naar achteren zitten zodat de stoel je rug ondersteunt. Als die stoel met een verstelbare lendensteun is uitgerust, stel dan de hoogte ervan af op de natuurlijke ronding van je wervelkolom.

 

Als je op een sofa zit, corrigeert dan je houding met een paar kussens. Eén onder je billen, een in je rug om je bekken naar voren te kantelen en een derde onder je computer om die dichter bij ooghoogte te brengen.

Al bij al raad ik je toch sterk aan om te investeren in een ergonomische stoel. Zie hier waarom.

 

2.   Een ergonomische opstelling

Als je een externe monitor hebt, plaats hem dan op een afstand van één armlengte, met de bovenkant van het scherm op ooghoogte. Als je met twee monitoren werkt, plaats dan de meest gebruikte recht tegenover jou en de andere opzij, maar allebei op dezelfde afstand en hoogte. Als je de twee schermen tegelijk gebruikt, zet ze dan voor jou, naast elkaar.

Ingeval je rechtstreeks op het scherm van een laptop werkt, gebruik je best een standaard. Hiermee breng je het scherm op ooghoogte.

In beide gevallen heb je een extern toetsenbord en een muis nodig. Geef de voorkeur aan een toetsenbord met een hoek van 8°, die overeenkomt met de natuurlijke helling van je handen wanneer de polsen op het oppervlak van de werktafel rusten. Gebruik daarbij een ergonomische muis zoals Logitechs MX Vertical – een prima keuze.

homeworking

 

3.   Weg met afleiding

Ooit al geprobeerd te werken met een geluidsdempenden koptelefoon? Gewoon geweldig! Nu, Quies oordopjes werken net zo goed!

Vermijd weerkaatsing op je scherm. Schakel de meldings-LED op je telefoon uit. Sluit de tabbladen die je niet gebruikt. Hou alleen wat je nodig hebt om je taak te volbrengen.

 

4.   Hou de temperatuur en de luchtkwaliteit in de gaten

Geen gemakkelijk aspect, maar wel belangrijk.

Als er een thermostaat in de buurt is, stel de temperatuur dan in op 20°C. Ideaal voor de werkomgeving. Luister anders naar je lichaam. Je moet het niet koud maar ook niet warm hebben.

Doe een beroep op planten voor de luchtkwaliteit. Mijn favorieten zijn Ficus elastica en Chrysalidocarpus lutescens. Zij filteren benzeen, koolmonoxide en andere giftige stoffen uit de lucht. Zelfs de NASA beveelt ze aan .

 

5.   Actief blijven

Ons lichaam is ontworpen om te bewegen. Vergeet dat niet in de loop van de dag: ga even wandelen, sta op en loop wat rond tijdens telefoontjes … Kortom, wees creatief en actief!

Idealiter zou je minstens 2 minuten per uur moeten opstaan en stappen.

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan de volgende artikelen over de psychologie van de kleuren, het belang van licht, of bijvoorbeeld ook de gevaren van blauw licht .

 

Maar probeer eerst en vooral de basisprincipes onder de knie te krijgen: houding, omgeving en beweging.

 

Daarmee kan je al beginnen. Tot ziens op het (tele)werk!

 

Over de auteur

Door Bruno Schwartz, Space Refinery.

BECI Community 3 november 2020
Deel deze post
Archiveren