Verkiezingen: even de tijd instellen, graag

22 mei 2018 door
BECI Community

We weten sinds Einstein dat de tijd niet altijd, overal en voor iedereen op dezelfde manier verloopt. Een mooi voorbeeld is de politieke tijd, vergeleken met die van de ondernemer. 

De politieke tijd hangt onder meer af van machtsverhoudingen tussen partijen en beleidsniveaus, van de publieke opinie, van verwikkelingen tijdens parlementaire procedures of van opkomende verkiezingen. Die tijd rekt zich eindeloos uit en valt soms volledig stil. Zo bijvoorbeeld wanneer moet worden beslist waar een nationaal stadion wordt opgericht, wanneer een metrolijn wordt verlengd, hoe infrastructuren worden gerenoveerd of het onderwijs hervormd. De politieke tijd lonkt naar de eeuwigheid.  

De tijd van de ondernemer is kort, vinnig en reactief. Hij speelt met korte termijnen, gehaaste klanten, ongeduldige partners, bliksemsnelle concurrenten en kortstondige, vluchtige kansen. Elke maand, week, dag en uur telt.  

De discrepantie tussen deze twee opvattingen van de tijd creëert een gevaarlijke kloof die de onderneming afkerig weghoudt van de politiek. Dit blijkt uit onze jongste ‘barometer’, een in januari uitgevoerde opiniepeiling onder onze leden en sympathisanten. U leest het detail van de resultaten in dit nummer.  

We zijn bezorgd om het aanhoudende wantrouwen van de ondernemers tegenover onze regeringen, maar de cijfers van deze ontevredenheid (69% “weinig of geen vertrouwen” in de gewestelijke regering, 51% in de federale overheid) weerspiegelen ongetwijfeld diepe ergernis wegens teleurgestelde verwachtingen.  

Nu al jaren blijft mobiliteit in Brussel veruit de hoogste prioriteit voor ondernemers. Dit is van cruciaal belang voor hun activiteiten, maar de politieke beslissingen en de uitvoering ervan laten eindeloos op zich wachten. Denk maar aan het GEN, de aanleg van de metro Noord, de uniforme tarifering, intergewestelijke lijnen, de aanleg van ontradingsparkings of van een netwerk van elektrische laadpalen … 

Net na mobiliteit verschijnt administratieve vereenvoudiging op het verlanglijstje van onze enquêtes. Eens te meer merken we de hiaat tussen de bureaucratische tijd en de ondernemerstijd. Een ondernemer kan zich vaak niet veroorloven om 400 werkdagen te wachten op een stedenbouwkundige of milieuvergunning: zijn project, de ontwikkeling van zijn activiteit en zelfs de creatie van banen en welvaart lijden daar zwaar onder. Nochtans zou het volstaan om beide vergunningen tot één te versmelten om tijd, moeite en geld uit te sparen.  

Op 26 mei hebben de ondernemers, als burger, opnieuw afspraak met de politieke wereld. Ter voorbereiding publiceerde Beci een Memorandum dat de verwachtingen en voorstellen van de Brusselse bedrijven vervat, waaronder uiteraard mobiliteit en administratieve vereenvoudiging. Zal zoiets meer kosten? Wellicht niet. Hervormen en vereenvoudigen kost niets maar bespaart kostbare tijd. Time is money, geachte politici. 

BECI Community 22 mei 2018
Deel deze post
TAGS 
Archiveren