Digitaal winkelcentrum zoekt lokale handelaars

3 december 2020 door
BECI Community

[interview]

De jongste maanden hebben telewerk, e-commerce én onderwijs-op-afstand een hoge vlucht genomen. Gaf corona de digitalisering een boost? We vroegen het aan Yves Colinet, managing director van IT-dienstverlener Micropole.

“De digitale transformatie was al goed op dreef vóór de crisis, maar de versnelling die ze nu heeft genomen, was wel ongezien”, meent Yves Colinet. “Dat is absoluut positief nieuws, maar flankerende maatregelen blijven wel noodzakelijk. Ik zou willen suggereren om de middelen die de overheid ter beschikking stelt steeds meer in te zetten voor hulp aan de digitale transitie. In het bijzonder voor de KMO’s moeten we alle zeilen bijzetten, via investeringsfondsen en mechanismen van het type Look & Fin, het online-platform waar je via leningen KMO’s kunt financieren.”

Lijkt het u een goed idee om e-commerce ook aan te moedigen bij kleine detailhandels? Zou dit ze veerkrachtiger maken?

Colinet: “Lokale handelaars kunnen zeker terug een deel van de markt innemen dankzij een digitale transitie. Ik ben ervan overtuigd dat het concept van ‘Digital Malls’, digitale winkelcentra dus, een goede oplossing kan zijn voor kleine handels. Het model Click & Brick is een piste die het overwegen waard is. Daarmee combineer je Brick, het lokale karakter, met Click, de doeltreffendheid van e-commerce. Dus ja, ik denk dat plaatselijke winkels er beter en veerkrachtiger van kunnen worden, op voorwaarde dat ze de nodige steun krijgen. Want dat stellen we ook wel vast: kleine handelaars die door de crisis extra kwetsbaar zijn geworden, hebben zelf niet de middelen om een e-commerce site op te zetten.”

Het onderwijs-op-afstand heeft ongetwijfeld perspectieven, maar ook kinderziektes vertoond. Hoe kunnen scholen hierbij nog beter ondersteund worden?

Colinet: “De schoolnetten zouden ‘partner managers’ moeten aanwerven, mensen die uit de IT-sector komen en kunnen helpen om contracten te onderhandelen met de grote spelers van de digitale wereld zoals Microsoft, Google, Amazon en Facebook. Ik zou in hun plaats ook de projecten van start-ups als EdTech en Wooclap op de voet volgen. Het lijkt mij ook een goed idee om de aankoop van technologische apparatuur voor de leerlingen en studenten fiscaal aftrekbaar te maken. En waarom zouden mediabedrijven zoals VRT en RTBF niet met de schoolnetten in zee kunnen gaan om cursussen op video te zetten?”

Hoe belangrijk lijkt het u om in te zetten op de verdere ontwikkeling van de digitale vaardigheden van elke burger?

Colinet: “Ik durf te stellen dat de digitalisering van onze samenleving en van onze bevolking zelfs dé belangrijkste topic van het moment is. De Belgische economische spelers zouden door de overheid meer op hun verantwoordelijkheid hierin gewezen moeten worden. Zo kunnen KBC of Belfius de kar trekken op het vlak van bancaire dienstverlening, kunnen VRT en RTBF dit doen op het vlak van de cultuur, de kranten op het vlak van informatie … Ik denk luidop aan een platform ‘Digitale Burger’ waar elke inwoner van dit land informatie en raadgevingen kan vinden voor zijn digitale leven. En omdat we niemand mogen vergeten: schenk de laagste inkomens een gratis internetabonnement.”

BECI Community 3 december 2020
Deel deze post
TAGS 
Archiveren