De Belg en zijn ongeschreven huisregels voor de smartphone

13 januari 2020 door
BECI Community

Volgens de resultaten van een studie van Orange Belgium heeft de alomtegenwoordigheid van de smartphone een impact op onze leefgewoonten, zowel in de eet- als in de slaapkamer. Daarom passen hoe langer hoe meer mensen een “smartphoneprotocol” toe, met de bedoeling om de gezelligheid te vrijwaren.

4 op 5 Belgen vinden dat de gsm tijdens de maaltijd niet kan. 72% van de ondervraagde ouders leggen hun kinderen regels op die bepalen of – en hoe lang – ze hun telefoon aan tafel mogen gebruiken. Bijna de helft van de koppels (48%) stelt op hun beurt regels op voor het gebruik van mobiele telefoons tijdens de maaltijd. Slechts 19% van de respondenten geeft toe dat ze hun smartphone tijdens de lunch of het diner gebruiken.

En in de slaapkamer? Het is over het algemeen niet aan te raden om de telefoon te gebruiken vlak voor het slapen gaan. Een grote meerderheid lijkt daar echter niet van wakker te liggen: 75% van de respondenten kijkt naar hun scherm voordat ze gaan slapen, terwijl amper één op de vier mensen zich daarvan onthoudt. Voor 1 persoon op 4 (24%) zijn sociale netwerken een laatste plezier voor het slapen gaan, terwijl 17% nog steeds in de mailbox duikt.

‘s Ochtends controleert 1 op de 3 mensen hun e-mail zodra ze wakker worden. Het gebruik van sociale netwerken ligt iets lager: slechts 22%. De geluiden die onze smartphone uitzendt, kunnen ook onze slaap beïnvloeden. Voor 22% van de respondenten maakt de pieptoon van een sms of e-mail hen soms voortijdig wakker; 1 op de 3 mensen kan het niet weerstaan om er meteen naar te kijken.

Als operator die zich zorgen maakt over zijn impact, pleit Orange Belgium voor een verantwoord gebruik van digitale technologie en biedt hij zijn klanten een reeks praktische tips.

 

Informatie: http://www.orange.be

BECI Community 13 januari 2020
Deel deze post
Archiveren