Digitaal lexicon

17 februari 2021 door
BECI Community

GAFAM: Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft. Kortom de generatie Amerikaanse reuzenbedrijven, die samen zwaarder doorwegen dan alle ondernemingen op de Franse CAC40! Al blijven deze spelers nog steeds bijzonder machtig, de aandacht gaat vandaag ook naar de NATU: Netflix, Airbnb, Tesla en Uber, de grote bedrijven die symbool staan voor de digitale ontwrichting (‘disruptie’ heet dat). 

Big data: Letterlijk “de zware gegevens”. De opkomst van nieuwe technologieën gaat gepaard met een toename van de hoeveelheid gegevens. Elke verrichting (bv. een online betaling, een zoekopdracht op het internet …) genereert gegevens, die een reusachtige hoeveelheid digitale informatie vormen. In de Big Data zitten ook de 3 V’s: “Volume, Variety, Velocity”.

Incubator: Een wijdverspreide term onder “starters”. Een incubator is een inrichting die zeer jonge bedrijven begeleidt, adviseert en helpt bij de start. 

Uberisatie: Dat neologisme hebben we sinds december 2014 te danken aan Maurice Lévy, CEO van Publicis, in een interview met de Financial Times: “Iedereen is bang voor uberisering”. Hij verwees toen naar de Uber revolutie in de sector van de taxidiensten zonder vergunning. Deze term wordt nu toegepast op elke verandering in de codes, waardoor een nieuwe speler de traditionele spelers kan dwingen zich aan hem aan te passen. 

Unicorn: Aileen Lee bedacht die term in 2013 om elke niet beursgenoteerde startup aan te duiden waarvan de waarde een miljard dollar overschrijdt. Voorbeelden zijn Airbnb, Snapchat, Uber, Dropbox, SpaceX, Pinterest en een paar zeldzame Franse namen zoals BlaBlaCar en OVH. 

CM: Community Manager, een “gemeenschapsbeheerder” dus. Dit nieuwe digitaal beroep bestaat uit het animeren en samenbrengen van een gemeenschap van internetgebruikers voor een onderneming, een merk enz., en dan wel op de sociale netwerken. 

Crowdfunding: Oftewel participatieve financiering. Crowdfunding platforms (als KissKissBankBank, Ulule, Kickstarter…) stellen iedereen in staat om financieel bij te dragen aan een project, volgens een heel eenvoudige vaststelling: “eendracht maakt macht!”. Een van de eerste projecten die op deze manier werden gefinancierd was … het Vrijheidsbeeld! In het digitale tijdperk waren de muziekgroepen de pioniers van crowdfunding om hun albums te financieren. 

Millenials: Generatie Y (die volgt op Generatie X). Over de datums bestaat onenigheid, maar de periode aangehaald door Howe & Strauss wordt meestal geaccepteerd: de Millenials zijn alle mensen geboren tussen 1982 en 2004. Zij zijn de eerste generatie die is opgegroeid met het internet en voor wie technologie aangeboren is. 

Scalability: Schaalbaarheid. De startende bedrijven hebben de Engelse term uit de technologie geleend. Het woord verwijst naar hun groei-vermogen, om van starter door te groeien naar een multinational en op die manier de relevantie van het bedrijfsmodel te valideren. Van een startend bedrijf wordt gezegd dat het “scalable” is als het zijn omzet met 15 kan vermenigvuldigen en tegelijk winstgevend blijven.

Stap op de digitalisering trein met BECI ! Heb je een webshop ? Leer alles over de juridische aspecten op Woensdag 24ste februari !

Ondervindt u moeilijkheden bij het opstarten van uw webshop? Geen zorgen, wij hebben de oplossing voor u. Geniet van dit webinar met de specialisten van Schoups.

Bij het opstarten van een webshop zijn er zeer uiteenlopende wetten en regels toepasselijk over tal van onderwerpen, van domeinnaam over reclame, online contracteren en privacy tot grensoverschrijdende verkoop en btw. In dit seminarie geven mrs. Dave Mertens, Laurence D’huyvetter en Sara Mannaerts van advocatenkantoor Schoups een overzicht van de juridische verplichtingen voor een (startende) webshop.

Gratis voor BECI-leden. Meer info & registraties hier

 

BECI Community 17 februari 2021
Deel deze post
TAGS 
Archiveren