Vier lessen die Steve Jobs ons leert 

12 juni 2019 door
BECI Community

De oprichter van Apple was charismatisch, visionair en overtuigend. Hij werd een legende van onze tijd. Toch bleef de man gedurende zijn hele loopbaan een sterke voorstander van discretie. Hij wist het mysterie rond zijn leven in stand te houden door heel weinig over zichzelf te praten. Hieronder leest u enkele lessen die we uit zijn parcours kunnen halen.  

 

Diploma’s zijn niet altijd belangrijk: Na een semester verliet hij al de banken van de Reed University. “Eerlijk gezegd heb ik nooit een universitair diploma behaald. En vandaag sta ik op het punt er toch eentje te krijgen van een universiteit.” Dat zei Steve Jobs tijdens zijn toespraak aan de Stanford University in 2005.  

 

Het leven ten volle leven: Op zijn 17de ontdekt hij een citaat: “Als je elke dag leeft alsof het de laatste wordt, dan krijg je vroeg of laat gelijk”. Hij vertelde dat hij elke morgen in de spiegel keek en zich afvroeg: Als het vandaag de laatste dag van mijn leven wordt, zou ik dan willen doen wat ik vandaag gepland heb? Als het antwoord daarop te veel opeenvolgende dagen ‘nee’ is, dan weet ik dat ik iets moet veranderen.”  

 

Marktonderzoek is nutteloos: Dat antwoordde Jobs op de vraag of hij een marktonderzoek had gedaan voor de iPad: “Nee. Het is niet de taak van de consument om te weten wat hij wil”. Volgens hem is het eenvoudigweg onmogelijk om bij de consument te polsen naar zijn verwachtingen. Hij gaat ervan uit dat ze tegen de tijd dat het product wordt ontwikkeld, al iets anders willen.  

 

Nooit naar critici luisteren: 1985 is het jaar van de vernedering. Jobs wordt bij Apple ontslagen. Voor zijn vele critici is hij een ‘has been’. Later zal hij openlijk toegeven dat “Ik dit destijds niet heb ingezien, maar dit ontslag bij Apple was het beste wat me kon overkomen. Het gewicht van het succes ruimde de plaats voor het vederlicht gevoel van de beginneling, die veel minder van alles zeker is. Dat was de aanzet van een van de meest creatieve periodes van mijn leven.” 

 

 

 

BECI Community 12 juni 2019
Deel deze post
TAGS 
Archiveren