4 tips voor een geslaagde onboarding

23 oktober 2019 door
BECI Community

De eerste dagen in het bedrijf zijn bepalend voor de voortzetting van de relatie met de nieuwkomer. De aankomst en integratie van nieuwe medewerkers goed voorbereiden is een garantie voor het behoud en zelfs het aantrekken van nieuw talent.

“Welcome on board “. Dat krijg je te horen bij het instappen aan boord van een vliegtuig of cruiseschip. Als werkgever ben jij de kapitein die verantwoordelijk is voor het verwelkomen van nieuwe rekruten.

 

Wat is onboarding?

Nieuwe medewerkers verwelkomen, dat is wat we onboarding noemen. Het is een zeer belangrijke vorm van onthaal, die deel uitmaakt van de praktijken van welwillend management. Volgens een studie van Deloitte overweegt 20% van de nieuwe werknemers vanaf de eerste dag om hun werkgever te verlaten. Grote bedrijven als Google of Facebook hebben het belang van die initiële verwelkoming en integratie duidelijk begrepen. Hoe zorg je voor een geslaagde onboarding in je bedrijf?

1. Onboarding begint zodra de aanwerving is voltooid

Een sollicitatiegesprek vergt de nodige voorbereiding. Wat daarop volgt, ook. Wacht niet tot de eerste werkdag van de nieuwe medewerker om hem goed te integreren. Houd contact tijdens de overgangsperiode tussen twee banen of tussen het einde van het werkloosheidsstatuut en de daadwerkelijke start van zijn contract. Dit is het ideale moment om hem uitvoerige informatie te geven over de filosofie en de werking van het bedrijf. Zo zet hij geen stap in het onbekende.

De aankomst en integratie van nieuwe medewerkers goed voorbereiden is een garantie voor het behoud en zelfs het aantrekken van nieuw talent.

2. Bereid de komst van de medewerker praktisch voor

Er is niets zo erg als op je eerste werkdag geconfronteerd worden met toekomstige collega’s die niet eens van je bestaan afwisten. Zorg voor een zo persoonlijk mogelijk onthaal en kondig de nieuwe medewerker aan.

Regel een werkplek voor de werknemer, zijn e-mailaccount, wachtwoorden, badge, … Veel werkgevers wachten nog tot de eerste werkdag om al die procedures af te handelen of zij laten de nieuwe medewerker ze zelf afhandelen met de betrokken afdelingen.

Vermijd tot slot al te veel tijdverspilling aan papierwerk op de eerste dag.

3. Geef hem het gevoel erbij te horen

Het is erg belangrijk dat de nieuwe medewerker zich snel betrokken en geïntegreerd voelt in het bedrijf. Als je hem de eerste uren aan zijn lot overlaat, is de kans groot dat hij een slechte herinnering bewaart aan zijn eerste werkdag en dat zijn beeld van het bedrijf er blijvend door wordt gewijzigd. Een mentor aanstellen die hem de eerste uren en dagen begeleidt, kan bijvoorbeeld erg nuttig zijn. De mentor zal hem op weg helpen, hem voorstellen aan collega’s en uitleggen hoe het bedrijf werkt.

4. Vraag feedback

Onboarding speelt zich weliswaar de eerste uren en dagen af, maar ook het vervolg mag je niet over het hoofd zien. Zo moet je als werkgever interesse tonen voor wat de werknemer ervaart. Plan informele ontmoetingen na een paar dagen, en vervolgens na een paar weken en maanden om je ervan te vergewissen dat zijn ervaringen positief blijven. Is dat niet het geval, leer dan uit zijn grieven om je instapprocedure te verbeteren.

Advies nodig over duurzame werving en selectie? De consulenten van Select Actiris kunnen je helpen bij je inspanningen om de ideale kandidaat te vinden.

BECI Community 23 oktober 2019
Deel deze post
Archiveren