Premies voor Brusselse KMO’s: de nieuwigheden

22 maart 2019 door
BECI Community

[Coproductie] Voor KMO’s in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestaan er een twintigtal premies dankzij Brussel Economie en Werkgelegenheid. Een overzicht van de nieuwe steunmaatregelen.  

Of u nu een traiteurdienst, een IT-bedrijf of een architectenbureau beheert, u kunt financiële steun genieten dankzij Brussel Economie en Werkgelegenheid. Dit zijn in elk geval terugbetalingen. Ze worden toegekend als uw onderneming aan bepaalde criteria voldoet. Het eerste daarvan is natuurlijk dat de exploitatiezetel (en dus niet louter en alleen de maatschappelijke zetel) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is gevestigd. Deze premies zijn niet nieuw maar hebben wel een hervorming doorstaan sinds de investituur van de regering in 2014. “Om deze revisie te plannen hebben we bijeenkomsten en workshops georganiseerd tussen de verscheidene belangrijke spelers, waaronder KMO’s, banken en kabinetschefs”vertelt Stéphanie Sauvagehoofd van de Directie Steun aan Ondernemingen“Deze besprekingen en workshops resulteerden in een nieuwe verordening, die in mei 2018 werd aangenomen.”  

Sinds 1 december 2018 zijn vier premies operationeel. U kunt bijvoorbeeld een terugbetaling krijgen als u grond koopt of een gebouw laat oprichten of inrichten. U kunt ook 5 tot 30% terugbetaling krijgen als u machines, apparatuur of zelfs een handelszaak koopt. Verder is er een nieuwe steun voor zelfstandigen en kleine bedrijven die oude bedrijfsvoertuigen willen vervangen omdat die in de lage emissiezone (LEZ) van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest niet meer mogen rijden. In bepaalde sectoren kunnen micro- en kleine bedrijven zodoende tot 3000 euro ontvangen ter vervanging van een bedrijfsvoertuig van de categorie N1. 

 

Jaarlijks 6000 subsidies aan Brusselse bedrijven  

Op 25 maart is bovendien een twaalftal nieuwe premies van kracht geworden. Sommige daarvan bestonden al, maar zijn hervormd. Zo bijvoorbeeld de opleidingstoelage en de consultancypremie. Werkelijk nieuw is de betere steun aan starters. “Wij vergoeden een percentage van de kosten van de onderneming. Voor starters ligt dit percentage hoger”, aldus nog Stéphanie SauvageDe premie voor de creatie van een website en een e-commerce site werd uitgebreid. U krijgt maximaal 5000 euro (40 tot 60% van het totale bedrag) terugbetaald voor de creatie van uw website, maar nu ook voor de vernieuwing van deze website, de positionering of herpositionering van uw online verkopen of de uitvoering van een audit. Nieuw is de subsidie voor de aanleg van infrastructuur voor mensen met een beperkte mobiliteit. U kunt tot 40% terugbetaald krijgen als u toegangshellingen, een speciale deur of een andere voorziening installeertEn dan zijn er de subsidies voor buitenlandse handel, met een gedeeltelijke terugbetaling van prospectiereizen in het buitenland, deelnames aan beurzen in het buitenland, de tijdelijke verhuur van een prospectiekantoor buiten België of nog het inwinnen van advies over het deponeren van een merk of certificering in het buitenland. De premies voor de opwaardering naar HACCP-normen (in de horecablijven bestaan en er wordt nu ook steun aangeboden voor de circulaire economie. “Alles bij elkaar gerekend verstrekken we ongeveer zesduizend subsidies per jaar aan Brusselse KMO’s”besluit Stéphanie SauvageHoud er echter rekening mee dat deze premies steeds onder bepaalde voorwaarden worden toegekend. Bovendien moeten ze worden aangevraagd vooraleer u kosten maakt en ze worden steeds uitbetaald aan de hand van facturen, d.w.z. na de levering van de dienst of de uitvoering van de investering.  

BEW logo

 

 Meer informatie: http://werk-economie-emploi.brussels/nl/subsidies-voor-ondernemers   

 

Een presentatie van de nieuwe steunmaatregelen zal op 4 juni plaatsvinden bij Beci (Louizalaan 500), in het raam van het startersprogramma. Informatie en inschrijvingen: events@beci.be.   

BECI Community 22 maart 2019
Deel deze post
Archiveren