De crisis veerkrachtig overwinnen

27 april 2020 door
BECI Community

Een crisis brengt – soms ingrijpende – veranderingen met zich mee. De epidemie waarmee we vandaag kampen stelt de manier waarop we werken, produceren en consumeren in vraag. Niemand weet in dit stadium hoe de economie er morgen uit zal zien, maar iedereen verwacht verschuivingen. Het wordt hoe dan ook onze taak om die veerkrachtiger te maken. Camille Callens, Revival Officer bij Beci, tracht met de ondernemers de periode na de crisis te schetsen.

“Deze taak is een verlengstuk van mijn functie als milieu-adviseur”, zegt Camille. Zij licht het begrip veerkracht toe: “In de natuur is dit de capaciteit van een ecosysteem om na een trauma – een bosbrand bijvoorbeeld – een evenwicht te herstellen. Het bos wordt nieuw geboren. Het zal er misschien anders uitzien, met andere soorten bomen, maar na verloop van tijd zal het zijn taak opnieuw opnemen en gezond zijn.”

Ten opzichte van de coronaviruscrisis verkeren de ondernemingen in een vergelijkbare situatie. Het fenomeen richt veel schade aan maar spoort aan tot nadenken over het businessmodel, zijn kwetsbaarheden en zijn troeven. In dit opzicht is een denkproces over duurzaamheid vanzelfsprekend: wij weten dat we geconfronteerd worden met een milieu- en een klimaatcrisis. De impact op het bedrijfsleven kunnen we niet vermijden. Maar als we er ons op voorbereiden en deze dimensies in de strategie verwerken, dan verbeteren we de veerkracht van de onderneming naar de toekomst toe. En dit is precies het herstel waaraan wij sleutelen binnen de Covid eenheid van Beci.”

Nog voor de gezondheidscrisis ontwikkelde Beci in samenspraak met Leefmilieu Brussel een aantal opleidingen in ‘Resilience Coaching’, ter aanvulling van het ResilientWeb programma. “Het gaat hier om extra tools bij het Business Model Canvas. Ze dienen om het bedrijfsmodel te analyseren onder de invalshoek van concepten als duurzame ontwikkeling en circulaire economie.”

Deze concepten genieten overduidelijk steeds meer belangstelling: “Heel wat deskundigen zijn het erover eens dat het herstel deel moet uitmaken van de ecologische transitie. In de wekelijkse enquête die wij samen met de Nationale Bank organiseren, hebben we een vraag voorzien over de belangstelling van ondernemingen voor een dergelijke opleiding. Een derde antwoordde positief. Dit is een duidelijk teken.”

De trainingssessies waren oorspronkelijk voorzien onder de vorm van seminars en workshops. Dat moet nu anders worden aangepakt. “In Resilience Coaching gaan we nu eerder digitale trainingen aanbieden. We gaan het programma dus anders opvatten. We werken eraan en hopen in de komende weken snel met de nieuwe formule klaar te zijn.”

 

Onze experten:

Stéphane Baudry – Covid Crisis Manager Meer lezen
Salima Serouane – Bank Liaison Officer Meer lezen
Catherine Mertens – Coaching Officer Meer lezen
Frédéric Simon – Employment Officer Meer lezen
Eric Vanden Bemden – Real Estate Officer Meer lezen
Camille Callens – Revival Officer Meer lezen
Sybille Motte  & Jean Philippe Mergen – Import/export Officer Meer lezen
Erick Thiry – Private Equity Officer Meer lezen

 

BECI Community 27 april 2020
Deel deze post
TAGS 
Archiveren