Een en al oor voor ondernemers

20 april 2020 door
BECI Community

Binnen de door Beci opgerichte ‘Covid’-crisis eenheid, speelt Catherine Mertens voortaan de rol van Coaching Officer, met als taak: “Actief naar ondernemers luisteren. Dat is, zeker in de huidige omstandigheden, van doorslaggevend belang. We zijn er om hun behoeften te analyseren en om de mensen wegwijs te maken.”

Voorlopig focussen veel vragen op management en persoonlijke ontwikkeling, voornamelijk wegens de gezondheidscrisis en de lockdown. “Mentale veerkracht is hier een voorbeeld van. Hoe kan ik energie en enthousiasme opwekken in mijn organisatie, terwijl ik zelf twijfel? Hoe houd ik, op afstand, het leadership ongedeerd of de samenhang van de teams? Hoe kan ik innoveren en mezelf aanpassen? We krijgen ook vragen over gezondheid, voeding en lichamelijke conditie. De gezondheid van de bedrijfsleider heeft trouwens een impact op die van zijn onderneming.”

“De afloop van de lockdown baart heel wat zorgen”, stelt Catherine Mertens vast. “We weten ondertussen dat het een geleidelijk proces wordt, maar waaraan moeten de ondernemers zich in hun eigen sector verwachten? Neem nu de evenementensector, die heel zwaar is getroffen. Voor sommige vragen bestaan er al antwoorden. Wij moeten die nu identificeren en op basis daarvan de bedrijfsleiders begeleiden. In andere gevallen weet nog niemand wat het wordt, maar de vragen kunnen ons wel helpen onze eigen actie te sturen. En met die vragen ontwerpen we een aanbod om antwoorden uit te werken.”

Tot voor kort was Catherine Business Relations Advisor, een adviserende functie waarbij ze ook mensen met elkaar in contact bracht: “Deze rol vereiste al luistervaardigheid”, zegt ze. “Wellicht heeft mijn persoonlijke achtergrond me hiertoe voorbestemd. In mijn omgeving zijn er veel ondernemers. Ik werd trouwens geboren in een familiebedrijf. Meer dan 20 jaar lang ben ik zelf ondernemer geweest. Een andere crisis – het overlijden van mijn vader – heeft me er trouwens toe gedwongen al op zeer jonge leeftijd zelf mijn weg te vinden. Onlangs moest ik bovendien een ernstige burn-out overwinnen. Al die belevingen helpen mij vandaag de moeilijkheden van ondernemers beter te begrijpen. Ik ben er trouwens van overtuigd dat elke ondernemer, van een kleine, middelgrote of grote onderneming, vroeg of laat steun nodig heeft.”

In de huidige crisis merkt Catherine vooral het belang van de menselijke dimensie: “Dat geldt vooral in het vooruitzicht van de uitweg uit de crisis. Positief is wel dat ons huidig ongemak ons zal aanzetten nieuwe evolutiemogelijkheden te bewandelen, nieuwe waarden te verkennen en andere modellen uit te proberen. We staan inderdaad voor een hindernis, maar als we die overwinnen, kunnen we sterker de toekomst tegemoet.”

 

Onze experten:

Stéphane Baudry – Covid Crisis Manager Meer lezen
Salima Serouane – Bank Liaison Officer Meer lezen
Catherine Mertens – Coaching Officer Meer lezen
Frédéric Simon – Employment Officer Meer lezen
Eric Vanden Bemden – Real Estate Officer Meer lezen
Camille Callens – Revival Officer Meer lezen
Sybille Motte  & Jean Philippe Mergen – Import/export Officer Meer lezen
Erick Thiry – Private Equity Officer Meer lezen

 

BECI Community 20 april 2020
Deel deze post
TAGS 
Archiveren