Vaardigheden valideren: een win-win proces

10 december 2019 door
BECI Community

[Coproductie]  Denk even aan de opleidingen zonder diploma, bedrijfsinterne trainingssessies of bijvoorbeeld nog de praktijkervaring … Heel wat werknemers beschikken vandaag over vaardigheden die niet officieel worden erkend. Dit kan nochtans anders, dankzij een Vaardigheidsattest (Titre de Compétence) dat heel wat voordelen inhoudt.  

 

Wie vaardigheden erkent, investeert in zijn personeel en in talent. Ook op het vlak van HR gaan heel wat deuren open. Ten eerste kan een externe instantie de medewerkers evalueren en certificeren. Ten tweede identificeert u op die manier ook de behoeften aan competenties en weet u hoe de opleidingstrajecten kunnen worden bijgestuurd. Ten derde optimaliseert u de rekrutering en de interne mobiliteit en zorgt u voor een correcte overdracht van kennis en knowhow, dankzij gecertificeerde bedrijfsdocenten.  

Met de validatie van bekwaamheden professionaliseert u het bedrijf en zijn medewerkers. De individuele en collectieve prestaties verbeteren. Motivatie en loyaliteit zitten eveneens in de lift omdat uw medewerkers zich erkend en gesteund voelen in hun professionele ontplooiing. Ten slotte gaan ook het imago en het concurrentievermogen van de onderneming erop vooruit en positioneert u zich als een aantrekkelijke werkgever 

Met de validatie van bekwaamheden voldoet u ook gemakkelijker aan wettelijke verplichtingen in uw sector (certificering, hygiëne, veiligheid enz.). En moest een ongeval zich voordoen, dan kunt u de verzekering bewijzen dat het personeel de vereiste vaardigheden wel degelijk onder de knie heeft. 

 

Meer dan 50 beroepen 

Validatietests kunnen in de praktijk in een van de erkende validatiecentra plaatsvinden, of nog binnen het bedrijf zelf na ondertekening van een overeenkomst met een erkend centrum. De tweede formule heeft tal van voordelen: tijdswinst, een vertrouwde omgeving en, in de mate van het mogelijke, een reële situatie. Bovendien genieten bedrijven met een operationele site in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest € 600 financiële steun per test.  

De officiële validatie en certificatie van beroepsvaardigheden liepen in 2003 van stapel. Dit stelsel resulteert uit een samenwerking tussen de drie Franstalige overheden (het Waalse Gewest, de Franse Gemeenschap en de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof)). Het geheel staat onder toezicht van de sociale partners en van vijf overheidssectoren actief in voortgezette beroepsopleiding. Het stelsel is paritair opgevat en betrouwbaar. Het berust op een kwaliteitsaanpak. Onder dit systeem vallen in 2019 meer dan 50 beroepen (administratief bediende, metselaar, kapper, kok, heftruckchauffeur of eerder intersectorale beroepen als bedrijfsbegeleider ). 15 verschillende sectoren zijn erbij betrokken. In de afgelopen 10 jaar zijn er meer dan 48.000 Vaardigheidsattesten uitgereikt.  

Vandaag kan de validatie van vaardigheden een persoonlijk initiatief zijn van een werknemer of werkzoekende en uiteraard ook een actie van de bedrijfsspelers, in het raam van het HR-beleid, waardoor een win-win relatie ontstaat tussen werkgever en werknemer 

Wie het talent van zijn medewerkers valideert, investeert zowel in dat talent als in zijn eigen toekomst! 

 

Verdere stappen  

Meer weten over de validatie van personeelsvaardigheden in het bedrijf? Bezoek dan zeker de site Consortium de validation des compétences of contacteer Séverine Deneubourg (s.deneubourg@cvdc.be 0490/52 45 77) en/of Marie Deronchêne (m.deronchene@cvdc.be 0475/34 57 48). 

Ontdek ook foto’s van het getuigenis van actoren in de bouwsector die de vaardigheden van hun medewerkers hebben laten valideren. 

 

BECI Community 10 december 2019
Deel deze post
Archiveren