Hr-outsourcing: waarom het loont (een deel van) je hr-taken uit te besteden

10 december 2019 door
BECI Community

[Coproductie] De hr-afdeling is de spil van elke organisatie. Elke maand opnieuw garandeert zij de correcte en nauwkeurige loonberekening en personeelsadministratie. Maar het maandelijkse huzarenstuk vraagt almaar meer tijd, waardoor strategische projecten steeds vaker onderaan de to-dolijst belanden. Hoe garandeer je de continuïteit en kwaliteit van je personeelsadministratie én zorg je voor meer ademruimte in de agenda van je hr-team?  

 

Outsourcing kan hierbij helpen 

Uitbesteding van hr-taken is voor veel bedrijven (nog steeds) geen evidente stap. Wat je zelf doet, doe je (meestal) beter, blijft nog vaak hét argument tegen. Nochtans levert het voor je bedrijf en hr-medewerkers een pak voordelen op. 

 

1. Tijd om strategisch te groeien : Door tijdrovende, repetitieve taken uit te besteden creëer je ruimte voor de strategische kerntaken en bedrijfsspecifieke hr-projecten die je bedrijf écht toegevoegde waarde bieden. Misschien is je loonbeleid verouderd of wil je een inhaalrace in de ‘war for talent’ inzetten. Dan biedt outsourcing een uitweg. 

2. Garantie op kwalitatieve dienstverlening : Met een externe hr-consultant kun je de continuïteit van je personeelsadministratie garanderen, zelfs met een stijgende workload, vakantie, een uitval door ziekte of zwangerschap… Er staat steeds een back-up voor je klaar. 

3. Extra expertise in huis : Een extra paar handen verlicht niet alleen het vele werk, met een hr– consultant haal je de juiste kennis ook letterlijk in huis. De sociale wetgeving verandert voortdurend, dus het is geen overbodige luxe om een specialist aan je zijde te hebben. Zo ben je er zeker van dat je elke maand voldoet aan de talrijke wettelijke verplichtingen rond payroll.  

 

Wat outsource je dan? 

Hr-outsourcing is geen alles-of-niets-keuze. Jij beslist welke taken je wel of niet toevertrouwt aan een externe specialist. Hoe het ook zij: sommige processen worden vaker uitbesteed dan andere. Benieuwd naar de 4 populairste? Dit zijn ze. 

 

1. Payrollberekeningen : Met stip op 1. De tijdige uitbetaling van het loon is cruciaal voor een goede verstandhouding met je medewerkers, maar ook complex. 

2. Personeelsadministratie : Geen loonberekening zonder administratie. Arbeidsovereenkomsten opstellen, werkschema’s invoeren, overuren registreren … Dit deelproces is vaak te tijdrovend, complex en foutgevoelig. 

3. Verlofadministratie : Elk type verlof moet je aanvragen, goedkeuren en invoeren in het loonsysteem. Het gevolg? Er sluipen al snel fouten in het proces. Reden te meer om een beroep te doen op externe specialisten met de juiste juridische expertise. 

4. Sociaaljuridische vraagstukken : Misschien de vreemde eend in de bijt, maar wel een hr-proces dat vaak deel uitmaakt van een outsourcingverhaal. Dat hoeft ook niet te verbazen: de personeelsdienst krijgt dagelijks talloze vragen van medewerkers én managers te verwerken. Sommige daarvan kunnen zelfs een juridisch of financieel staartje krijgen wanneer een gebrek aan kennis of aandacht fouten veroorzaakt. 

 

Payroll– en hr-administratie: to outsource or not to outsource? 

Deze vier hr-processen kun je allemaal samen outsourcen, maar je kunt er evengoed een of twee uitkiezen. De gouden regel bij hr-outsourcing: jij beslist. Benieuwd naar de andere voordelen van hr-outsourcing?

Download ons e-book en word in geen tijd specialist

BECI Community 10 december 2019
Deel deze post
Archiveren