Bijna helft Belgische werknemers wil loopbaan onderbreken

14 februari 2020 door
BECI Community

Hoewel volgens de RVA het aantal werknemers dat tijdskrediet neemt daalt, blijft de behoefte bij werknemers aan meer rustpauzes weg van het werk groot om bijvoorbeeld uit te rusten, voor hun gezin te zorgen of op professioneel vlak te herbronnen. Dat hoeven evenwel lang niet altijd langdurige pauzes te zijn, want de meerderheid van de Belgische werknemers zegt dat vakantie hen toelaat om de batterijen op te laden en voldoende tijd door te brengen met hun partner, kinderen of familie. “Naast voldoende vakantie kunnen ook aandacht voor een goede verdeling tussen werk en privé en opleidingen voor werknemers soelaas bieden” aldus Tom Van de Vreken, woordvoerder bij Tempo-Team.

Uit een online bevraging van 1050 Belgische werknemers en werkgevers in opdracht van Tempo-Team blijkt dat maar liefst 4 op de 10 werkende Belgen een werkonderbreking van enkele maanden of zelfs een sabbatjaar willen inlassen. De 3 populairste redenen om een loopbaanpauze te nemen is een lange reis kunnen maken (56%), afstand nemen van het werk en dagelijkse beslommeringen (51%) maar ook uitrusten en herbronnen (32%). Meer tijd om de kinderen op te voeden (22%) en opleidingen te volgen (21%) zijn andere belangrijke drijfveren onder werknemers. Er zijn echter duidelijke verschillen tussen de generaties die vandaag actief zijn op de werkvloer. Meer dan 40 % van de werknemers die een werkonderbreking of sabbatjaar willen inlassen, zijn jonger dan 55.

“Er is onder werknemers een duidelijke behoefte om naast het werk voldoende tijd te hebben om andere doelen te verwezenlijken, zoals de relatie met hun partner en familie, de opvoeding van hun kroost maar net zo goed om alles op een rijtje te zetten of zichzelf te ontwikkelen door bijvoorbeeld opleidingen te volgen. Voor opleidingen en familiale redenen bestaat tijdskrediet nog altijd onder bepaalde voorwaarden. Degenen die hier geen recht op hebben, kunnen terugvallen op minder drastische maatregelen, die eveneens een groot verschil kunnen maken. Bijvoorbeeld thuiswerk, flexibele werktijden, opleidingen tijdens de werkuren en ook voldoende vakantie. Want uit eerder onderzoek weten we ook dat uitrusten (73%) en tijd kunnen doorbrengen met het gezin (70%) de voornaamste redenen zijn waarom werknemers verlof nemen”, besluit Tom Van de Vreken, woordvoerder bij Tempo-Team.

 

Informatie: www.tempo-team.be

BECI Community 14 februari 2020
Deel deze post
Archiveren