Op bezoek bij de laureaten van Betalky

24 april 2023 door
BECI Community

DaarDaar workshops:
Frans en Nederlandstalige collega’s leren elkaar op een andere manier kennen.

Het is donderdagnamiddag. In een vergaderzaal op de 4de verdieping van het Leefmilieu Brussel kantoor op Thurn & Taxis wordt er nogal wat afgelachen. De 25 medewerk(st)ers van de dienst Human Resources zitten er samen voor een meertaligheidsworkshop van DaarDaar, de informatieve website die Franse vertalingen aanbiedt van persartikels uit de Nederlands en Duitstalige pers. DaarDaar is één van de 6 laureaten van de Betalky@Work Projectoproep van de Brusselse regering op initiatief van minister Sven Gatz (Open VLD).

Met de workshop wil DaarDaar de Fransen Nederlandstalige collega’s van éénzelfde bedrijf op een andere manier, lees: los van het werk, met elkaar verbinden. Bij DaarDaar stellen ze immers vast dat in heel wat Brusselse bedrijven Frans en Nederlandstalige collega’s héél goed met elkaar kunnen samenwerken, maar dat ze bijvoorbeeld zelden samen zullen lunchen. Buiten de werkmomenten gaat iedereen met z’n eigen taalgroep om. Volgens Aubry Touriel, adjunct-hoofdredacteur van DaarDaar, omdat we elkaars cultuur niet kennen en de collega’s vaak ook niet weten wat er leeft in de andere taalgemeenschap.

Brusselse bedrijven die willen inzetten op meertaligheid kunnen bij DaarDaar terecht voor zo’n workshop. Die bestaat uit een quiz gebaseerd op het populaire tv-programma “De Slimste Mens”, een conversatiemoment en een degustatie van lokale producten.

Leefmilieu Brussel is de eerste Brusselse overheidsadministratie die met DaarDaar in zee gaat. “Een kwart van de medewerkers is hier Nederlandstalig. Leefmilieu Brussel zet al héél lang in op meertaligheid, zegt Philippe Halasz-Baradlay, diversiteitsmanager bij Leefmilieu Brussel. Zo kunnen Franstalige medewerkers onder meerlessen Nederlands volgen.

“Met de workshops van DaarDaar willen we het schoolse karakter wat laten varen en medewerkers op een andere, ludiekere manier sensibiliseren voor meertaligheid op de werkvloer, zegt Yannick Van Schausselen, HR-manager van Leefmilieu Brussel.

De DaarDaar workshops zijn er gekomen na een projectoproep in het kader van het Betalky@work project van de Brusselse regering en Beci. Het project richt zich tot bedrijven die meertaligheid op de werkvloer bevorderen. Na een projectoproep weerhield een jury 6 projecten, waaronder dat van DaarDaar. Betalky is de concrete uitvoering van de beleidsnota “Promotie van Meertaligheid en loopt nog tot eind dit jaar. In het magazine van mei ontdek je het project Blended Learning Method” van communicatiegroep WPP.

Meer info over de DaarDaar workshops vind je op www.daardaar.be

BECI Community 24 april 2023
Deel deze post
Archiveren