Haile Abebe, eerst ingenieur, dan serial entrepreneur in de ‘food’

29 mei 2019 door
BECI Community

Haile Abebe is de oprichter van restaurant Toukoul en van drie andere inrichtingen waar gerechten en cultuur elkaar treffen: le Cercle des Voyageurs, Café Begin en de Loft 58 (de cafetaria van de Ihecs). Deze ingenieur van opleiding nam een scherpe bocht in zijn leven om een oude droom waar te maken: Brussel laten proeven aan het exotisme van de keuken van Ethiopië, zijn geboorteland. 

Wanneer besluit een ingenieur om alles op te geven en zijn eerste restaurant te openen?  

Wanneer deze ingenieur beseft dat hij niets anders meer doet dan projectmanagement. Wat mij betreft, voelde ik niets meer voor technische zaken. Ik koesterde al geruime tijd de droom om een eigen bedrijf op te zetten. Wie lang voor iemand werkt, komt vroeg of laat tot de conclusie Wel, al wat ik doe zou ik evenwel voor mezelf kunnen doen.” 

 

U bent van oorsprong Ethiopisch. Verlangde u om de geschiedenis en cultuur van hun land bekend te maken? 

Ik heb lang genoeg in Brussel geleefd om in te zien dat de mensen hier Ethiopië nauwelijks kennen. Ik had daar wat moeite mee. Ik kom uit een land met een lange geschiedenis. Ik denk aan de hongersnood en alles wat er in de jaren 80 gebeurde. Ik wilde dit land bekendmaken.  

 

Wist u van meet af aan dat de Ethiopische keuken zoveel succes zou oogsten? 

Je begint nergens aan zonder kennis. In die tijd richtte ik samen met mijn familie en Ethiopische vrienden de Belgo Ethiopian Association op. Deze vzw bestaat nog steeds. Via deze structuur konden wij evenementen organiseren en het concept uittesten. Dat viel enorm mee. Iedereen die iets van gastronomie afwist, droomde van een Ethiopisch restaurant in de stad. 

 

Na uw eerste restaurant, de Kokob, creëerde u een tweede concept: de Cercle des Voyageurs. 

Dat klopt! De aanpak was verschillend want ik zag de mogelijkheid om er ook cultuur bij te betrekken. Het was overduidelijk dat ik me niet kon beperken tot catering en business. Er was iets anders nodig, om een boodschap over te brengen. Om mensen ontvankelijk te maken voor andere culturen, moet je waarschijnlijk diverse kanalen gebruiken. De presentatie van boeken, films, tentoonstellingen, concerten, noem maar op. Het werd een mooie uitdaging.  

 

Hebt u al deze projecten op uw eentje ondernomen? 

Wel, dat hangt af van de omvang en de reikwijdte. Alles op zijn eentje verwezenlijken is geen gemakkelijk te bereiken ideaal. Het blijft ten slotte een moeilijke sector … 

Deze ontmoeting kunt u integraal beluisteren op de

Next Step podcast: 

 https://www.beci.be/podcast

Een podcast om naar te luisteren …  

Serial : als u zich graag in de rol van een politie-inspecteur voorstelt, zal deze Amerikaanse podcast zeker in de smaak vallen! Dankzij producer Sarah Koenig speelt het onderzoek naar de moord op Hae Min Le in 1999 zich doorheen meerdere afleveringen af. Een spannende en adembenemende podcast. 

 

 

BECI Community 29 mei 2019
Deel deze post
Archiveren