Jong ondernemer zoekt mentor

29 oktober 2018 door
BECI Community

Elk jaar starten talrijke Brusselaars een eigen bedrijf – een flinke uitdaging. Voor een kersverse ondernemer is de weg echter kronkelig en door vele vragen versperd. Een mentor is wellicht een van de beste manieren om hem te helpen!

Volgens Graydon werden in 2017 in België 95.000 nieuwe bedrijven opgericht, uiteraard een absoluut record. Meer dan 13% van deze nieuwe ondernemingen werd in Brussel over de doopvont gehouden, verhoudingsgewijs meer dan het Brusselse aandeel in de bevolking van ons land. In onze hoofdstad krioelt het dus van talentvolle ondernemers.

Een eigen bedrijf op gang brengen is echter verre van eenvoudig. De weg is lang en het pad vol valkuilen. Met het Starterprogramma helpt Beci kandidaat-ondernemers om hun projecten te verwezenlijken.

Het leerrijke voorbeeld

Mentoring is een van de kernelementen van een dergelijke ondersteuning. Voor iemand die een eigen bedrijf wil starten zijn de ervaring en het advies van een ervaren ondernemer uit dezelfde sector een geweldige bron van inspiratie.

De mentor:

  • deelt zijn ervaring en geeft feedback op situaties die al eerder zijn voorgevallen;
  • helpt de ondernemer in spe zijn businessplan, visie en doelstellingen te verfijnen zonder hem te beoordelen;
  • helpt hem oplossingen te vinden door ideeën voor te stellen en hem naar de beste alternatieven te leiden;
  • moedigt de jonge ondernemer aan om na te denken, nieuwe wegen te verkennen en buiten zijn of haar comfortzone te stappen;
  • helpt om de voeten op aarde te houden bij belangrijke beslissingen;
  • biedt actief luisteren en reageert op de ideeën van de ondernemer;
  • gebruikt zijn netwerk om de jonge ondernemer door te verwijzen naar professionals of dienstverleners die aan specifieke behoeften kunnen voldoen;
  • is aanwezig tijdens de successen en moeilijkheden van zijn leerling, helpt hem om zich bewust te worden van zijn waarde en te leren van zijn vergissingen.

Win-win

De mentor heeft dus tot taak om de toekomstige ondernemer die hij of zij begeleidt, te helpen groeien. Los van de nagestreefde ontwikkeling, zorgen de herhaalde uitwisselingen bovendien voor wederkerigheid. De relatie met de andere, de bewustwording en de confrontatie met een ander standpunt sporen ons aan om na te denken en vragen te gaan stellen over dingen die we als vanzelfsprekend beschouwden. Mentorschap is dus een win-win relatie.

95% van de deelnemers aan een mentorprogramma zei dat deze ervaring motiverend was en hen in staat stelde om een hoger prestatieniveau te bereiken[i].

Waarom zou u geen mentor worden?

De meer dan 35.000 bedrijven in het Brusselse Gewest betekenen voor Beci een groot netwerk van potentiële mentoren die hun ervaring kunnen delen met de nieuwe generatie.

Bent u ondernemer of bedrijfsleider, gepensioneerd of nog steeds actief? Bent u gepassioneerd door uw activiteit en wilt u ondernemerschap ondersteunen? Bent u klaar om een paar uur per maand vrij te maken om een toekomstige ondernemer te helpen? Dan bent u misschien de ideale mentor om een Beci Starter te coachen.

Wenst u mentor te worden? Vul dan dit formulier in!

 

[i] The War for Talent, door Ed Michaeles, Helen Handfield-Jones en Beth Axelrod

BECI Community 29 oktober 2018
Deel deze post
Archiveren