Cap 48: En de prijs “Coup de cœur” gaat naar…

Door Gaëlle Hoogsteyn  - 12 maart 2019 om 16:03 

© Pryzm, Van links naar rechts: Olivier Rijckaert, Alexandre Wespes en Laïka.

Zoals elk jaar beloonde Cap 48, het liefdadigheidswerk van de RTBF, bedrijven die inspanningen leveren om mensen met een handicap in het beroepsleven op te nemen. Ter gelegenheid van de 13e editie van de Prix de l’Entreprise Citoyenne werd aan advocatenkantoor Sotra een “Coup de cœur” uitgereikt. Lees hieronder het verhaal van Alexandre Wespes, blind en binnenkort advocaat. 

Voor veel bedrijven blijft een handicap helaas nog steeds een hoge hindernis. In België heeft 35% minder-validen een baan, tegenover 50% in de rest van de EU. Ver onder het gemiddelde, dus. En ergens verontwaardigend. 91% van de bedrijven is trouwens tevreden over hun gehandicapte werknemer(s)1 

Om deze mentaliteit te veranderen, reikt Cap 48 elk jaar prijzen uit aan bedrijven die mensen met een handicap in dienst nemen. Sinds 2006 eerde Cap 48 op die manier 43 privé en overheidsbedrijven. Die ondernemingen hebben ingezien dat gehandicapte mensen bijzonder vlot omgaan met uitdagingen. Dit jaar ontving het advocatenkantoor Sotra de prijs “Coup de cœur” van de jury voor de aanwerving van Alexandre Wespes, die blind is 

Een verrassende sollicitatie 

Het verhaal van Sotra en Alexandre begint met een ontmoeting die wellicht niet had kunnen plaatsvinden. Immers, wanneer Alexandre een spontane sollicitatiebrief naar Sotra stuurt, zoekt het kantoor helemaal geen extra personeel. “Ons kantoor was amper een jaar open en had voldoende medewerkers om de hele klus te klaren“, zegt Olivier Rijckaert, directeur van Sotra. De sollicitatie en de CV van Alexandre hebben ons verrast. Wij hebben hem bijna onmiddellijk een kans willen geven. Hij had al zo vaak getracht om een baan als advocaat te vinden … Wij beseften dat wij misschien de enigen waren die hem écht de kans zouden geven. Sinds hij zijn diploma Rechten had behaald, was de jongeman zonder succes op zoek naar een baan in een advocatenkantoor.  

Sotra en Alexandre staat een geweldige uitdaging te wachten, voornamelijk vanwege de alomtegenwoordigheid van het schriftelijke in dit beroep, vooral voor jongere medewerkers. Ik had nochtans vertrouwen in elkaars vermogen om deze uitdaging aan te gaan”, zegt Olivier Rijckaert. Na een aantal interviews, waarin de te nemen maatregelen uitvoerig worden besproken, begint Alexandre bij het kantoor als volwaardig advocaat. “Voor ons mocht Alexandre in geen geval een mascotte worden die slechts af en toe werk zou krijgen. Wij moesten hem volledig integreren, vervolgt hij. Alexandre herinnert zich:Ik was toen tegelijk met verscheidene procedures bezig. Een van de kantoren waar ik had gesolliciteerd, bood mij een Omscholingsovereenkomst aan, terwijl Sotra mij een onmiddellijke samenwerking als volwaardig advocaat voorstelde. Zodra ik werd aangeworven, zette het hele kantoor zich in om van mij een advocaat gespecialiseerd in sociaal recht te maken, zoals bij elke nieuwe werknemer die zich bij de structuur aansluit. Natuurlijk vereiste en vereist mijn handicap nog steeds een iets andere manier van werken, maar ik werd altijd zoals de andere medewerkers bejegend.  

Binnenkort bij de Orde geregistreerd 

Natuurlijk wordt Alexandre, net als iedereen, geconfronteerd met de moeilijkheden van het beroep (onberispelijke documenten voorleggen, strakke deadlines halen enz.). Met zijn handicap is dit nog moeilijker. Een paar maanden na zijn indiensttreding volgt hij computertraining, leert hij braille evenals het gebruik van een brailletablet. Tegelijkertijd verhuist Sotra naar een open space waar Alexandre zich gemakkelijker kan bewegen met Laïka, zijn geleidehond, en voltooit het kantoor de transitie naar een volledig paperless office. Alles is nu gedigitaliseerd. Alexandre kan elk bestand beheren.  

Drie jaar na het begin van het avontuur werkt Alexandre nog steeds bij Sotra. Binnenkort wordt hij ingeschreven bij de Orde. Hij zal dan een van de weinige blinde advocaten in België zijn. We hebben tijden van twijfel of ontmoediging doorstaan, maar die werden gecompenseerd door momenten van intense vreugde, zoals het eerste pleidooi van Alexandre. Dit bewijst dat het best mogelijk is om met mindervalide mensen samen te werken. Alexandre en Laïka brengen een positieve dynamiek in het kantoor. We hopen dat onze ervaring als voorbeeld zal dienen voor andere bedrijven”, zegt Olivier Rijckaert. Alexandre:Wanneer ik ‘s morgens wakker wordt, besef ik hoe ongelooflijk gelukkig ik ben om met en voor bekwame, zeer humane mensen te werken in een omgeving en een domein die mij bijzonder aanstaan. Sotra draagt bij aan mijn professionele en persoonlijke ontwikkeling en is een van de hoekstenen van mijn evenwicht in het leven.” 

Waarom u niet? 

Hayate El Aachouche, HR-adviseur bij Beci’s Diversiteitsafdeling, verheugt zich ook om dit prachtig parcours: Sotra besliste met Alexandre samen te werken nog vóór het kantoor de beschikbare technische tools en financiële ondersteuning kende en zonder een beroep te doen op een externe integratiedienst. Een eenvoudige menselijke beslissing, naar aanleiding van een sollicitatie die belangstelling wekte. De rekruteerder begreep de troeven van zijn toekomstige werknemer: een bekwaam persoon, zowel door zijn diploma’s als door zijn persoonlijke kwaliteiten. Jammer genoeg focussen werkgevers vaak op de handicap, terwijl deze mensen dezelfde professionele vaardigheden kunnen voorleggen, om nog maar te zwijgen over opmerkelijke soft skills’ als doorzettingsvermogen, creativiteit, empathie, probleemoplossend vermogen, enz.” 

Beci moedigt bedrijven aan om, zoals Sotra, een werknemer met een handicap in dienst te nemen, zonder te weten of ze zullen slagen of niet, of het gemakkelijk of moeilijk zal zijn, gewoon omdat de persoon de uitdaging meer dan waard is. Wilt u er meer over weten? Beci ondersteunt HR-managers en bedrijfsleiders op het vlak van diversiteit (gender, cultuur, handicap, leeftijd, enz.). Via haar afdeling Diversiteit krijgt u gratis een diagnose en advies op maat (voor selectie, aanwerving, beheer, financiële bijstand, technische bijstand, enz.).

 

 

 

Het advies van Frédéric Storme, voorzitter van de vereniging I See “Ik ben blij voor Alexandre, van wie ik de loopbaan sinds het begin heb gevolgd. Hij verdient zijn baan: hij heeft gestudeerd, zeer hard gewerkt en beschikt over alle nodige vaardigheden om een goede advocaat te zijn. Hij is bijzonder intelligent, hij heeft een merkwaardige aanleg voor analyse en zal hoogstwaarschijnlijk uitblinken in zijn beroep. Ik betreur echter dat zijn succes als uitzonderlijk wordt beschouwd. De integratie van mindervalide mensen in de beroepswereld moet de norm zijn, geen te vieren gebeurtenis. Voor zover de vaardigheden er zijn, mag een werkgever geen belang hechten aan een handicap, en evenmin aan huidskleur of seksuele geaardheid.  

“Helaas overleven er te veel taboes rond handicaps. De mens is bang voor het onbekende. In het geval van een visuele handicap weten bedrijven niet hoe ermee om te gaan. Ze zijn niet op de hoogte van bestaande technologieën of van mogelijke hulpmiddelen. Dankzij de technologie staan tegenwoordig veel beroepen open voor blinden. Laten we er meer over praten, om de handicap te demystificeren en uiteindelijk de mentaliteit te veranderen. 

Delen