Hoe je online je Engels kunt verbeteren

17 januari 2022 door
BECI Community

[gastartikel]

Beter communiceren in het Engels? Daar zet Melanie Hussell zich totaal voor in. Ze wil heel graag haar favoriete sites en tips delen om je te helpen je Engels te verbeteren. 

Zoals je weet, bestaan er talloze YouTube-video’s, apps en sites om je te helpen Engels te leren. Helaas bieden vele hiervan niet het kwaliteitsniveau of de lesmethode die vereist zijn om een nieuwe taal onder de knie te krijgen. Hieronder vind je enkele efficiënte en echt betrouwbare hulpmiddelen! 

Woordenschat – algemeen en zakelijk 

 • Een van de favoriete tools van haar klanten is ‘Lingohack’, een reeks korte video’s van 3-4 minuten die de BBC elke woensdag produceert. Ze zijn ideaal voor drukke professionals en perfect om zowel algemene woordenschat als zakelijk Engels te leren en op te frissen.

Die video’s gaan over interessante en waargebeurde feiten op uiteenlopende gebieden als gezondheid (lichamelijk en geestelijk), milieu (klimaatverandering en natuur), kunst en sport, wetenschap en technologie (kunstmatige intelligentie, ruimtevaart, hernieuwbare energie), menselijke voeding, onderwijs enz. Deze kleine video’s bespreken maar zelden thema’s als politiek en financiën. Maar ze zijn geweldig om de verschillende Engelse accenten te ontdekken: Brits, Amerikaans, Indiaas, Afrikaans, enz. 

Ze zijn aangepast aan de niveaus A2+ tot C1 van het CEFR (Common Framework of Reference for Languages) dankzij de bijgeleverde transcriptie. En natuurlijk kun je op pauze drukken en teruggaan als je iets gemist hebt. 

Melanie’s aanbevolen stappen: 

Eerste luisterbeurt 

 • Lees de titel van het verhaal, leer de woordenschat die met het onderwerp te maken heeft en de taalvaardigheden die je voor de video nodig zult hebben. 
 • Luister naar de ‘Lingohack’. Probeer de algemene context te begrijpen. Maak geen aantekeningen. 

Tweede luisterbeurt

 • Pauzeer en zoek nieuwe woorden die je tegenkomt op in een betrouwbaar, gratis online woordenboek. Je zou de Macmillan kunnen proberen.
 • Let op de woorden. Ze zijn niet allemaal nodig, tenzij ze worden herhaald.

Derde luisterbeurt

 • Luister een derde keer om er zeker van te zijn dat je de betekenis van de video volledig begrepen hebt en om de nieuwe woordenschat te versterken.
 • Breng de nieuwe woorden en zinnen over naar de Quizlet-applicatie (zie hieronder), een notitieboekje of een Excel-pagina, zodat je ze elke week kunt oefenen.

B. “Learn English with the British Council” is een andere bijzonder nuttige site voor het opfrissen van de algemene woordenschat, die trouwens essentieel is voor professioneel netwerken. De site is verdeeld in twee niveaus: elementair tot pre-intermediate A1-A2 enerzijds, en intermediate tot upper intermediate B1-B2 anderzijds. Hij behandelt onderwerpen in verband met gezondheid, reizen, uiterlijk, voeding enz. De site legt een sterke nadruk op uitspraak, wat ook Melanie’s specialiteit is. Klik op het luidsprekericoontje en herhaal de woorden, terwijl je tegen je computer praat. Wees actief en geniet ervan! De oefeningen zijn leuk, maar van de woordenschatspelletjes waardeer ik iets minder.

Nuttige uitdrukkingen in de zakenwereld

Weet je:

  • Hoe je beleefd uitlegt dat je niet op de hoogte bent van een of ander besproken onderwerp? 
  • Wat de beste manieren zijn om je te verontschuldigen?
  • Op welke manieren je je mening kunt geven?
  • Wat voor taal je moet gebruiken als je iemand een compliment wilt geven? 

Helaas bestaan er niet veel goede hulpmiddelen op dit gebied, maar de blogposts van Macmillan bevatten een aantal praktische uitdrukkingen voor gebruik in bepaalde situaties. De taalkunde heeft het in dit geval over “pragmatische elementen”.

Leren hoe je je zo goed mogelijk kunt uitdrukken en hoe je informatie kunt overbrengen tijdens vergaderingen is een belangrijke vaardigheid in het zakenleven. 

Luisteren

Velen van ons zijn het beu om voortdurend naar schermen of mobiele telefoons te kijken. We willen gewoon ontspannen aan het eind van de dag of in het weekend. Melanie raadt ons dus aan om naar ‘de bioscoop’ te gaan op Netflix of Amazon Prime. Je hoeft niet alle woorden te begrijpen om het verhaal of de tv-serie te volgen. Doen, dus. Zet de ondertiteling aan als je wilt, want uiteindelijk is het de bedoeling dat je van de film geniet. Wedden dat je nadien een andere film of serie zult willen volgen?

Lezen 

Je zou de website van de British Council eens moeten proberen om je Engels te verbeteren. Hij bevat artikelen voor elk CEFR-niveau. Er is voor elk wat wils. 

Je kunt je ook abonneren op een maandblad op een gebied dat je interesseert: muziek, binnenhuisarchitectuur, hardlopen, auto’s, gezondheid en welzijn, noem maar op. Spreek met je collega’s op kantoor af om meer thematische diversiteit te genieten door tijdschriften met elkaar te ruilen, tenminste als het virus het toelaat! 

Algemeen 

 • Stel jezelf realistische en meetbare doelen. Bijvoorbeeld: 10 nieuwe woorden/zinnen per week, één film per maand, één uitspraakvideo per week, enz.
 • Test je nieuwe woordenschat door je eigen lijsten te maken op Quizlet.

Over de auteur

Melanie Hussell, Business Communication Coach & English Expert bij Speak Up

Melanie Hussell helpt professionals ’to speak up'(zelfverzekerd spreken) in vergaderingen en hun ideeën effectiever uiteen te zetten in het Engels. Haar aanpak berust op de 4 fundamentele pijlers van communicatie: taal, uitspraak, overtuigende presentatietechnieken en stemcoaching, om het vertrouwen en de geloofwaardigheid te maximaliseren. Haar missie is ervoor te zorgen dat iedereen zich bekwaam en zelfverzekerd voelt als hij spreekt, ongeacht zijn accent of niveau van Engelse taalvaardigheid. Op de website van Melanie Hussell vind je gratis tips en zinnen om presentaties overtuigender te maken en actiever te luisteren. Je vindt er ook uitspraakvideo’s en een selectie films voor volwassenen en zelfs voor kinderen. Bezoek de site om meer informatie te vinden voor jezelf en je organisatie. En als je je vaardigheden nog verder wilt verbeteren, aarzel dan niet om een gratis consult van 30 minuten te boeken. Melanie zal je graag helpen.

BECI Community 17 januari 2022
Deel deze post
Archiveren