In hartje Brussel met Marc Decorte

5 december 2018 door
BECI Community

Als geboren en getogen Brusselaar, voorzitter en CEO van Shell België en Luxemburg en voorzitter van Beci, is Marc Decorte vooral een wereldburger. Wanneer hij niet in het buitenland reist voor zaken of vakantie, test Marc graag nieuwe adresjes uit. Deze nieuwsgierige levensgenieter heeft een hekel aan routine. Mede dankzij zijn background als ondernemer, zijn internationale visie en zijn Brusselse verankering is hij de beste gids die u zich kunt inbeelden om Brussel (opnieuw) te ontdekken.

 

 

Brussel, de stad met verborgen talenten

“Ik beschouw Brussel als een stad met verborgen talenten. Tijdens mijn reizen doorheen de wereld heb ik kunnen vaststellen dat Brussel beter bekend is dan België. Wanneer een stad een grotere faam geniet dan het land, dan verdient dit wel enige trots. We zouden dit gegeven trouwens ook op lokale schaal luider moeten verkondigen. Ik ben ervan overtuigd dat wij op heel wat niveaus ons geweldig potentieel kunnen benutten. En hierbij denk ik niet alleen aan grotere ondernemingen, maar ook aan de kleine en aan het toerisme.”

 

De Grote Markt als favoriet

“Ik heb echt een zwak voor de wijk van de Grote Markt. Voor mij vertegenwoordigt deze zone ons historisch erfgoed. Daar waren vroeger alle grote bedrijfscorporaties gevestigd. En telkens ik daar langsga, ervaar ik bovendien de internationale dimensie van Brussel. Alle dagen van het jaar komen daar tientallen nationaliteiten samen. De Markt is erin geslaagd de tijd bij te benen, zonder zijn charme van vroeger en zijn pracht op te offeren. De Grote Markt sluit Brussel aan op de rest van de wereld. Dat vind ik geweldig. In deze omgeving ben ik opgegroeid en heb ik steeds geleefd.”

 

De meest overtuigende ambassadeur: Horta

“Ik boei me geweldig voor de gebouwen van Horta. Deze architect had een geweldige voorsprong op zijn tijd. Hij bouwde bijvoorbeeld het eerste huis dat op de Louizalaan aangesloten werd op het elektriciteitsnet. Hij heeft er trouwens ook de luchters van ontworpen. Victor Horta slaagde erin prachtige en tegelijk zeer praktische huizen te creëren. Ik sta vol bewondering voor het technisch vernuft dat schuilgaat achter de verbluffende esthetica. De combinatie van beide is gewoon overweldigend. Ook Horta bewijst dat Brussel steeds een geweldig potentieel heeft bezeten.”

 

Een boek lezen, in een park

“In mijn prille jaren heb ik enorm veel gelezen. Ik had een passie voor de boeken van Jules Verne. Aan hem heb ik trouwens mijn belangstelling voor technologie te danken. En ook de beslissing om voor ingenieur te gaan studeren. Het verbluffende met Jules Verne is dat hij niet in staat was de meeste van zijn uitvindingen te verwezenlijken, maar zoveel verbeelding aan de dag legde dat heel wat ingenieurs daar later inspiratie gingen uit putten om het onmogelijke te verwezenlijken! Ik zal altijd een van zijn boeken bij de hand hebben, want zijn werk heeft een diepe impact gehad op mijn eigen leven.”

 

Zijn lievelingsadressen …

Een café: Le Tavernier. “Een echt toffe bar, waar ik afspreek met een digitale starter die ik coach. Je vindt er de bieren van het Brussels Beer Project. Wanneer ik er ben, stijgt de gemiddelde leeftijd aanzienlijk, want het is vooral een trefpunt voor studenten van de ULB!”

Een delicatessenwinkel: La Maison du Thé. “Een heerlijk adres, met een geweldig assortiment. Ik drink zelden koffie en vind daar steeds smaakvolle alternatieven.”

Winkelen in de Woluwe Shopping Center. “Ik heb een zwak voor dit winkelcentrum. Daar ga ik meestal naartoe om te shoppen. Het is gemakkelijk toegankelijk en ik vind er toffe merken en handelszaken.”

BECI Community 5 december 2018
Deel deze post
TAGS 
Archiveren