Verkiezingsdebatten bij BECI: de samenleving ten dienste van Brussel

21 maart 2024 door
Era Balaj

Werkgelegenheid, armoede, aantrekkelijkheid en mobiliteit: hoe kunnen we de efficiëntie van het bestuur in Brussel verbeteren? Dat is de vraag die Barbara Trachte (Ecolo), David Leisterh (MR) en Jan Busselen (PVDA) probeerden te beantwoorden tijdens de eerste avond van verkiezingsdebatten georganiseerd door BECI.

De verkiezingsdebatavonden zijn van start gegaan bij BECI. Barbara Trachte (Ecolo), David Leisterh (MR) en Jan Busselen (PVDA) gaven het startschot op woensdag 20 maart. De vertegenwoordigers van de gewestelijke politieke partijen spraken over de drie fundamentele en onderling afhankelijke kwesties die in het BECI-memorandum aan bod komen. Eerst kwam het onderwerp werkgelegenheid aan bod: hoe kunnen we erin slagen om tegen 2030 80% van de actieve bevolking in Brussel aan het werk te krijgen en zo de armoede in het Gewest te verminderen? Vervolgens debatteerden ze over het belang van de ontwikkeling van de aantrekkelijkheid en mobiliteit van Brussel, en tot slot over de efficiëntie van de toekomstige regering.

Het antwoord op deze kwesties waar BECI zich zorgen om maakt was unaniem: voor een vernieuwd Brussel moeten de politieke partijen samenwerken en de regering heroverwegen om niet dezelfde fouten te maken als de afgelopen vijf jaar. De schuld van het Gewest stond centraal. Die wordt elk jaar groter en kan tegen 2030 oplopen tot 19 miljard euro als de politieke autoriteiten nu geen actie ondernemen. “Door geld uit te geven dat we niet hebben, eindigen we met een schuld die verdrievoudigd is,” betreurt David Leisterh, lid van de partij MR.

Werkgelegenheid, aantrekkelijkheid en efficiëntie

Barbara Trachte, David Leisterh en Jan Busselen benadrukken het belang om “samen te strijden voor Brussel”, terwijl ze hun visie op een aantrekkelijkere regio nuanceren.

De lijsttrekker van de PVDA wijst op de moeilijkheden die de gewestelijke economie de voorbije jaren heeft gekend om zich te herstellen, alsook op het onevenwicht tussen vraag en aanbod op de Brusselse arbeidsmarkt. Voor Jan Busselen “ontbreekt vaak de wil om te werken bij werkzoekenden, vooral bij jongeren”. “We moeten deze jongeren zoeken, want zij zijn de toekomst van het Gewest”, zegt hij. Barbara Trachte wijst erop dat Brussel nog ver verwijderd is van een werkgelegenheidsgraad van 80%. Voor haar is het absoluut cruciaal “om strategisch te zijn voor de volgende regering, want dit is een noodzakelijke doelstelling”. Van de 253 Europese regio’s staat Brussel op de 200e plaats wat werkgelegenheid betreft, haalt David Leisterh aan. Volgens hem moeten we “focussen op gerichte beroepsopleidingen en ondernemerschap bevorderen, in het bijzonder vrouwelijk ondernemerschap, wat banen kan creëren”. De leider van de MR-fractie in het Brusselse parlement is ook voorstander van degressieve werkloosheidsuitkeringen. Barbara Trachte is er echter van overtuigd dat deze oplossing niet volstaat om de inactieve bevolking aan het werk te krijgen. Toch moedigt ze bedrijven aan om personeel aan te nemen.

“We zullen allemaal samen moeten vechten voor Brussel”

Om Brussel aantrekkelijker te maken, zijn de drie vertegenwoordigers van de gewestelijke politieke partijen het erover eens dat het opnieuw van cruciaal belang is om “samen verder te gaan” om niet alleen de aantrekkelijkheid en netheid van de hoofdstad te verbeteren, maar ook de mobiliteit van het Gewest.

Allemaal samen voor Brussel

De uitgenodigde lijsttrekkers benadrukten het belang om samen te werken als een samenhangende eenheid en zo voor een beter bestuur van de volgende regering in de regio te zorgen. “Wanneer de volgende regering gekozen wordt, zal ze over al deze kwesties moeten nadenken,” benadrukte Barbara Trachte.

Deze kwesties behoren tot de aandachtspunten van BECI voor de volgende regering en zullen tijdens de komende verkiezingsdebatten aan bod komen. Op maandag 25 maart zijn Christophe De Beukelaer (Les Engagés), Cieltje Van Achter (N-VA) en Sven Gatz (Open VLD) aan de beurt om hun visie te geven over deze fundamentele kwesties.

Wilt u meer te weten komen over de andere avonden?

 

Over de auteur

Era Balaj

in Beci
Era Balaj 21 maart 2024
Deel deze post
TAGS 
Archiveren