“We willen onze partners en bedrijven zin doen krijgen om te innoveren”

25 oktober 2018 door
BECI Community

Naar aanleiding van de EU Green Week “Green cities for a greener future” organiseerde landschapsaannemer Krinkels een lunchconferentie in Kasteel Hertoginnedal in Brussel. Krinkels viert dit jaar zijn 50-jarig bestaan en nodigde een aantal inspirerende sprekers uit om hun ideeën voor een duurzame, groene stad van de toekomst toe te lichten.

 

De bestelwagens en machines van Krinkels zie je in de meimaand overal opduiken. Maar op vrijdag 25 mei nam de onderneming de tijd om een met inspirerende conferentie na te denken over de toekomst. Peter Loyens, algemeen directeur: “Krinkels heeft al een half eeuw lang een boeiend parcours afgelegd. Dat tonen we op onze historic wall (zie foto). Vernieuwen en vooruitzien zijn de sleutels tot het succes geweest. Wij blijven openstaan voor nieuwe, bruisende ideeën en willen langdurige samenwerkingen aangaan met overheden en bedrijven om mee te bouwen aan de stad van de toekomst.”

 

Groen in de stad is belangrijk

Bianca Debaets, Brussels staatssecretaris voor o.a. digitalisering en informatica, opende de lunchconferentie. Ze sprak over de digitale, duurzame revolutie in de hoofdstad. “We willen overal in de stad groen integreren. Niet alleen in de publieke ruimte, maar ook in scholen en kinderdagverblijven bijvoorbeeld. Door de installatie van een lage emissiezone, willen we de luchtkwaliteit verbeteren en rond mobiliteit bouwen we een netwerk van slimme verkeerslichten uit. Met al deze maatregelen proberen we van Brussel een leefbare smart city te maken.”

 

Krinkels verwelkomde voor deze bijzondere gelegenheid de Franse botanicus Patrick Blanc als keynotespreker. Hij is één van de pioniers van verticale tuinen. Patrick heeft een goeie band met België. Zijn werk vind je onder meer in Brussel en Antwerpen. “In steeds groter wordende steden is het moeilijk, maar toch zo belangrijk om groenzones te creëren. Een groene muur vol planten aan een gebouw heeft tal van voordelen. Het geeft niet alleen een fijn gevoel en zorgt voor filtering van de lucht, maar neemt bij hevige regenval water op en zorgt ook voor een betere isolatie van je gebouw.”

 

Omdat het evenement deel uitmaakte van de EU Green Week was ook Benjamin Caspar van de DG Environment van de Europese Commissie aanwezig. Hij is er verantwoordelijk voor duurzame stadsontwikkeling: “Als bioloog zag ik steden groeien maar ook de biodiversiteit afnemen. Te weinig mensen beseffen de gevolgen op de lange termijn. Om onze steden meer leefbaar te maken, moeten we beleidsmakers aanmoedigen om op lange termijn en zo breed mogelijk de milieuproblemen aan te pakken. Maak een degelijk, beleidsdomein overschrijdend plan. Een smart city-aanpak, over departementen heen, is alvast een stap in de goeie richting.”

 

Vernieuwende ideeën van startups

Steeds meer steden en gemeenten willen inderdaad een duurzamere, slimme stad worden. Voor vernieuwende ideeën gaan ze ook te rade bij start-ups. Drie jonge bedrijven kregen tijdens de conferentie een forum om zich voor te stellen.

 

Green City Solutions is een Duitse start-up en gebruikt internet of things-technologie. “In steden planten we ‘City Trees’, muren van mos die de lucht zuiveren en even krachtig zijn als 275 bomen. Amsterdam en Oslo zijn de eerste steden die onze intelligente groene wanden hebben gekocht, maar ook in Brussel hebben we een eerste project in de buurt van het Europees parlement. In de muren zit een bank verwerkt waar je tot rust kunt komen. Je kan er de temperatuur, luchtvochtigheid, maar ook het CO2-gehalte in de lucht aflezen. Het is een laagdrempelige manier om mensen bewust te maken van de problematiek”, vertelt Kim Ruiter, sales director van het in Berlijn gevestigde bedrijf.

 

De Brusselse start-up Citizenlab creëerde een online platform voor inspraak van burgers. Aline Muylaert: “Een lokale overheid kan via ons platform haar burgers raadplegen om tot een betere besluitvorming te komen. We begonnen dit platform te bouwen omdat we zelf ideeën hadden voor onze buurt maar niet wisten hoe we die konden aankaarten. Ons systeem zorgt voor een mooie wisselwerking: zowel top-down vanuit de overheid, als bottom-up vanuit de burgers zelf worden ideeën afgetoetst en besproken. Wij zorgen voor permanente inspraak en dialoog, aan een veel lagere kost.”

 

De stad van de toekomst moet niet alleen groener worden, maar moet ook beter in haar eigen noden voorzien. Bijvoorbeeld door korte ketens op te zetten voor voedselvoorziening. Clement Lebellé, zaakvoerder van het Franse Cultures En Ville, brengt landbouwoplossingen naar de stad. “We willen op zoveel mogelijk plaatsen kleine en grotere moestuinen inrichten. We creëren zo groene ecosystemen in de stad en brengen de landbouw dichter bij de consument. Cultures en Villeverzorgt volledige projecten, van de studie tot de inrichting en het onderhoud. We willen onze passie voor deze stadslandbouw niet alleen in Frankrijk maar ook in België overbrengen.”

 

Vooruitkijken naar de lange termijn

Peter Loyens van Krinkels blikt tevreden terug op de inspirerende conferentie: “Deze dag was enorm interessant en geeft hopelijk voldoende inspiratie aan onze klanten, zowel overheden als bedrijven, om na te denken wat ze zelf kunnen doen om digitale én groene vooruitgang te boeken. Wij zijn ambitieus om daar als landschapsaannemer aan mee te werken. Meer groen in de stad, groene muren, groene daken, stadslandbouw… we hebben heel veel zin om mee de duurzame, groene stad van de toekomst te bouwen.”

 

BECI Community 25 oktober 2018
Deel deze post
TAGS 
Archiveren