Het PLAGE, de nieuwe reglementaire tool voor energie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

23 mei 2019 door
BECI Community

[Coproductie] Het Brussels Gewest is het aan zichzelf verplicht om een antwoord te bieden op de wereldwijde uitdaging van de klimaatverandering. Bij de maatregelen voor een lager, rationeler en verantwoordelijker energieverbruik hebben ook de Brusselse ondernemingen baat. Dankzij een nieuwe houding tegenover energieverbruik kunnen ze meestappen in een duurzame denkwijze en meteen ook die aanzienlijke kostenfactor verkleinen.

De energietransitie kan bovendien simpel en doeltreffend gebeuren, met enkele eenvoudige handelingen. Een lagere energiefactuur is een van de voordelen die we kunnen benadrukken. Maar ook het comfort en de gezondheid van de gebruikers en het imago van de onderneming gaan erop vooruit.

 

PLAGE, wat is het?

In die context heeft het gewest onlangs het Plan voor Lokale Actie voor het Gebruik van Energie (PLAGE) verplicht gemaakt voor grote vastgoedparken. Die verplichting gaat in op 19 juli 2019. Het PLAGE is een aanvulling op een aantal andere bestaande instrumenten zoals de energieaudits en de energieboekhouding die aan de milieuvergunning verbonden zijn. Zo moeten grote bedrijven en grote energieverbruikers een energieaudit uitvoeren als ze een milieuvergunning aanvragen. Bovendien moeten alle gebouwen (of gebouwencomplexen) van meer dan 1.000 m² voldoen aan diverse verplichtingen wat betreft de energieboekhouding naargelang het vermogen van de aanwezige installaties.

In de praktijk maken die drie instrumenten deel uit van een en dezelfde methodologische aanpak voor meer energie-efficiëntie. Bedoeling is dat elke organisatie die een of meer gebouwen beheert, haar energieprestaties in drie fasen verbetert. Deze stappen zijn:

  • Haar energie-efficiëntieniveau in kaart kan brengen op basis van een verbruiksanalyse.
  • Energiebesparende doelstellingen bepalen.
  • De prioriteiten en planning van diverse maatregelen (gebruikers sensibiliseren, installaties afstellen …) of van kleine en grotere investeringen (thermostaten of spaarlampen aankopen, gebouwen isoleren, nieuwe verwarmingsinstallaties …).

 

In de praktijk, welke acties uitvoeren?

Concreet heeft het PLAGE het voordeel dat het vrij snel en met beperkte middelen kan worden ingevoerd. In een eerste fase wordt er een energiekadaster opgemaakt. Dat is een soort van “energiefoto”: een eenvoudige maandelijkse opname van het verbruik aan de hand van de meterstanden of verbruiksgegevens. Die gegevens kunnen gemakkelijk zelf worden verkregen of bij de meeste energieleveranciers worden opgevraagd.

Dat is trouwens de methode waarvoor citydev.brussels gekozen heeft: nog voor het verplicht werd, stelde ze al een PLAGE op voor het twintigtal tertiaire en kantoorgebouwen van haar vastgoedpark.

Op basis van de verbruiksanalyse hebben de diensten van citydev.brussels een concreet actieplan opgesteld om het primaire-energieverbruik van de meest energieverslindende gebouwen met 20 % te verminderen:

  • de syndici en de gebruikers mee in het PLAGE-verhaal doen stappen en sensibiliseren rond ecologische handelingen;
  • de verwarmings- en ventilatiesystemen afstellen door onder meer te sleutelen aan de temperatuurinstellingen en de tijdstippen waarop de installaties worden aangezet;
  • energieaudits uitvoeren in verschillende gebouwen om nauwkeuriger vast te stellen waar er energie verloren gaat (verouderde installaties, geen isolatie …) of verbruikt wordt (gedrag van de gebruikers, verouderde en energieverslindende installaties …);
  • verschillende verwarmingsinstallaties vernieuwen, met ook monitoring op afstand van de installaties, wat de weg vrijmaakt voor een slim beheer;
  • of ten slotte de gebouwen zwaar renoveren, van de binnenisolatie van de gevels en dakisolatie tot de plaatsing van nieuwe ramen of de vervanging van de verlichtingstoestellen (relighting) …

De meeste van die acties zijn relatief eenvoudig uit te voeren en kunnen snel worden toegepast door alle ondernemingen, of ze nu onderworpen zijn aan het PLAGE of niet. Dat levert een dubbel voordeel op: een lagere milieu-impact en een goedkopere energiefactuur.

 

Dit artikel wordt u door Urbain ULLMANN aangeboden, UUllmann[@]citydev.brussels.

Ook u kunt bijdragen tot de inhoud van onze website en een plaats verwerven als referentie voor onze bezoekers. Deel uw expertise, uw verfrissende ideeën en uw visie met ons. Wij zullen uw tekst publiceren indien hij beantwoordt aan de behoeften van de Brusselse ondernemingen en als u hem zowel in het Nederlands als in het Frans aanlevert.

 

 

.

Newsletter Green

  • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief Green van Beci (gratis)
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
BECI Community 23 mei 2019
Deel deze post
Archiveren