Aanwezigheid op het werk … Genoeg is genoeg

8 mei 2019 door
BECI Community

Het woord ‘presenteïsme’ duidt op ‘fysiek aanwezig zijn’, terwijl je in feite ziek bent. Ziedaar het tegenovergestelde van absenteïsme. De strijd tegen ziekteverzuim in bedrijven heeft zijn keerzijde: werknemers negeren dat ze ziek zijn en komen toch werken. Bij gebrek aan beheer leidt presenteïsme tot veel misstanden. Genoeg is genoeg!

 

Wat zijn hiervan de oorzaken?

Die zijn talrijk: onderbezetting, angst om je baan te verliezen, een management dat mensen ertoe aanzet om steeds harder en productiever te werken, de wens om collega’s na te apen die laat doorwerken, de drang naar een promotie of naar een goed imago bij de directie … Of dan gewoon omdat je de tijd niet meer in de gaten houdt!

Soms is de zieke werknemer zich niet bewust van zijn of haar toestand en blijft hij of zij doorwerken, omdat het zogezegd niet anders kan. De aandoening kan dus ook van psychologische aard zijn. Hoe dan ook, of de redenen nu bewust zijn of niet en ongeacht of het nu gaat om misstanden in het bedrijf, het is de taak van de baas of de manager om presenteïsme op een afdoende manier te beheren.

 

Wat moet de werkgever doen?

Wanneer de werkgever of de manager zich bewust is van het probleem en zijn verantwoordelijkheid, is al een eerste stap in de goede richting gezet. De volgende stap is het scheppen van een gunstig klimaat binnen het bedrijf: ziekzijn mag niet beangstigend zijn. Voor sommige personeelsleden is dit verre van vanzelfsprekend.

Een leidinggevende moet een zieke werknemer naar huis sturen, zeker als die duidelijk niet in staat is om correct te werken. Deze persoon verdient rust om te herstellen. Bovendien brengt een zieke medewerker op het werk risico’s met zich mee: mogelijke besmetting van collega’s, onvoldoende concentratie, slecht uitgevoerd werk en uiteindelijk meer zorgen dan positieve resultaten!

Voorzie plaatsvervangers in de teams om de stress veroorzaakt door de afwezigheid van een zieke werknemer te verminderen. Het zal de zieke trouwens geruststellen te weten dat anderen in de tussentijd zijn verantwoordelijkheden overnemen. Hij zal dan ook minder verlegen zijn om zijn afwezigheid.

Ook al zonder in de bovengenoemde excessen te vervallen, is te hard werken, zonder stoppen of van gedachten te veranderen, nooit goed. De efficiency en de concentratie nemen aanzienlijk af na enkele uren aan dezelfde taak. Een werknemer is veel productiever wanneer hij gefocust werkt. En vergeet niet dat overdreven presenteïsme aanleiding geeft tot … meer werkverzuim!

Laten we dus attent zijn voor misstanden, om ze beter op te sporen. Het personeelsbeleid dienen we in deze richting aan te passen. Dit effent de weg naar een gezonde en productieve werksfeer, waarin iedereen zich gerespecteerd voelt!

 

Oprichter van Betuned

 

Newsletter HR & Social

  • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief HR & Social van Beci (gratis)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

 

 

BECI Community 8 mei 2019
Deel deze post
Archiveren