Multimodaliteit als weg naar een duurzamere logistiek

23 mei 2019 door
BECI Community

[Coproductie] Het is geen verrassing dat de grote uitdagingen in Brussel vandaag liggen bij het fileleed en de vervuiling. Er rijden nog veel te veel auto’s rond in de stad, maar ook vrachtwagens hebben een aandeel in de problematiek. Wordt het niet eens tijd dat bedrijven hun logistieke keten op een duurzamere manier gaan bekijken? Hoe kunnen ze innoveren om de impact van hun transport op het dagelijks leven van de Brusselaars te verkleinen? De mogelijkheden zijn legio.

 

Van een klassieke benadering naar innovatieve multimodale logistiek

Momenteel vindt het gros van het transport in België plaats over de weg, wat voornamelijk in het nadeel is van de waterweg en de spoorweg. Niettemin zijn er synergiën mogelijk tussen de verschillende transportmodi, en wel voor meer uiteenlopende types goederen dan je zou denken.

Een bedrijf dat actief is in de bouwsector en dat een werf beheert langs het kanaal in Brussel kan zeker en vast overwegen om zijn goederen te vervoeren per binnenschip. Zo kan het immers rechtstreeks materialen lossen op de kade nabij de werf, of ze nu geleverd worden in bulk of op paletten. Zo vormt het transport over de waterweg een groener alternatief voor het transport per vrachtwagen, dat vervuilender is. De cijfers van de Haven van Brussel voor 2018 spreken voor zich: dankzij de 7,3 miljoen ton goederen die vervoerd werden over de waterweg reden er 680 000 vrachtwagens minder in en rond de hoofdstad en kon niet minder dan 106 000 ton CO2 bespaard worden.

Bepaalde goederen vereisen omgepakt te worden alvorens ze hun eindbestemming in de stad bereiken. Dat is mogelijk op de twee stedelijke overslagcentra langs het kanaal die beheerd worden door de Haven van Brussel. De openbare instelling heeft ook magazijnen vlakbij de waterweg. Die vormen samen het ‘TIR Logistics Centre’ en bieden tal van mogelijkheden op het vlak van goederenopslag.

 

Wanneer verandering en milieu samengaan

Om het transport nog verder te vergroenen, hebben enkele start-ups innovatieve oplossingen bedacht voor het goederenvervoer van de laatste kilometer, ook wel ‘last mile logistics’ genoemd. Goederen komen bij voorkeur aan over de water- en de spoorweg en worden daarna omgepakt. Vervolgens worden ze in kleinere eenheden afgeleverd in het stadscentrum met behulp van driewielers, kleine elektrische voertuigen en binnenkort zelfs drones!

Deze multimodale logistieke benaderingen bieden heel wat voordelen en zijn ook positief qua ‘branding’. Een bedrijf dat beslist om minder te transporteren per vrachtwagen en meer via groenere modi zoals de waterweg, de spoorweg of elektrische voertuigen, helpt immers het fileleed mee te verzachten en de CO2-uitstoot in de stad te verlagen. Bovendien profileert het zich daarmee als een bedrijf dat de impact van zijn activiteiten op het milieu uiterst belangrijk vindt. Een goed idee op twee fronten dus.

 

MEER WETEN

De Haven van Brussel beheert het stuk waterweg dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest doorkruist over een lengte van 14 km. Wilt u meer weten over waterwegtransport van of naar Brussel en mogelijke samenwerkingsverbanden tussen verschillende transportmodi? Neem dan contact op met de Haven van Brussel via info@port.brussels.

Redersplein 6
1000 Brussel
+32 (0)2 420 67 00
www.port.brussels/nl

 

.

Newsletter Green

  • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief Green van Beci (gratis)
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
BECI Community 23 mei 2019
Deel deze post
Archiveren