Tram Experience: gastronomie op de sporen van Brussel

15 oktober 2025 door
Era Balaj

Een gastronomisch diner geserveerd in een rijdende tram: dat is de unieke ervaring die Visit.Brussels aanbiedt. Tussen smaken, gesprekken en stedelijke panorama's laat de reis aan boord van de Tram Experience niemand onbewogen.

Stel je voor: je zit comfortabel in een tram die is omgetoverd tot restaurant, met een glas in de hand, terwijl je door de Brusselse straten rijdt. Op het menu staan doordeweeks zes gangen en in het weekend zeven, bereid door een befaamde chef-kok en vervolgens met zorg aan boord geserveerd. De Tram Experience werd in 2012 gelanceerd door Visit.Brussels om het jaar van de gastronomie te vieren en bestaat nu al meer dan tien jaar. “Het project zou een jaar duren, maar het was zo'n succes dat we het elk jaar opnieuw hebben georganiseerd”, vertelt Julie De Pauw, Business Developer van de Tram Experience. Het succes gaat verder.

Brussel, aan tafel!

Aan boord is verfijning het motto. Van dinsdag tot zondag wordt een zesgangenmenu geserveerd; op vrijdag en zaterdag zijn dat er zeven, inclusief uitbreiding. Elke twee maanden verandert het dagmenu, afhankelijk van het seizoen, zodat je steeds weer terug wilt komen. Het nieuwe seizoen van 2025 (september-oktober) begint met een kaart bedacht door Kevin Lejeune, voorheen bij “La Canne en Ville” en nu bij “Chaga”, en vervolgens bereid, in een aangepaste logistieke versie, door traiteur Thibault Granville van Taste Great. De chef-kok wordt vervolgens afgelost door andere chef-koks uit Brussel, Vlaanderen, Wallonië of zelfs de Côte d'Azur.

De route varieert afhankelijk van de wegwerkzaamheden, maar het vertrekpunt is het Poelaertplein, richting Louiza, Ter Kameren en vervolgens de Tervurenlaan tot aan Stokkel (hoewel de route kan variëren, volgens Visit.Brussels). De lichtjes van de stad zijn er uiteraard altijd bij. In de tram zijn 36 plaatsen verdeeld over tafels voor twee of vier personen.

Voor bedrijven krijgt het concept een andere dimensie: privatisering van een wagon of de hele tram, vertoning van beelden op schermen, mogelijkheid om goodies aan te bieden of de menu's aan te passen (vegetarisch, allergieën ...). “We willen een all-in ervaring bieden, die vooraf samen met de klanten wordt voorbereid, tot en met de tafelschikking”, aldus Julie De Pauw. Beci zal de ervaring trouwens op 2 december testen, ter gelegenheid van de lancering van het feestmenu, samengesteld door de Brusselse chef-kok Grégoire Gillard, in een sprookjesachtige sfeer onder de kerstverlichting van de hoofdstad.

Mobiliteit & Gastronomie

Naast de gerechten geeft de Tram Experience ook een ander beeld van het Gewest. Voor Visit.Brussels gaat het om het combineren van mobiliteit, erfgoed en culinaire kunst. “Het geeft ook een ander beeld van de MIVB, niet alleen dat van nuttig vervoer”, benadrukt de business developer. De route neemt je mee langs iconische plekken in de stad, maar ook langs meer onverwachte hoekjes, waardoor je Brussel op een nieuwe manier leert kennen.

Achter deze schijnbare vlotheid gaat een minutieuze organisatie schuil. Elk menu wordt vooraf getest om er zeker van te zijn dat het bestand is tegen de onvoorspelbaarheid van het rijden en de keukens aan boord zijn goed uitgerust (kookplaten, ovens). De obers en serveersters leren met één hand te werken om zich vast te kunnen houden, terwijl de speciaal opgeleide chauffeurs hun rijstijl aanpassen. Bij te hard remmen kan een hele bediening omvallen: dat is de teams al eens overkomen.

Praktische informatie

De reacties spreken voor zich: tevreden gasten, gezellige sfeer, attente bediening. Voor particulieren bedraagt de prijs € 250 voor een tafel voor twee personen, inclusief drankjes (ofwel € 125 per persoon). Voor bedrijven kost de volledige privatisering van de tram of van bepaalde wagons met 16 of 20 plaatsen tussen € 3.000 en € 5.580 exclusief btw, voor een all-inclusive formule.

Tram Experience staat voor het beste dat Brussel te bieden heeft: een uitnodiging om te delen, te ontdekken, met een vleugje fantasie en vakmanschap. Het Gewest laat zich op een andere manier proeven: een hap, een bocht, een vorkbeweging en het decor verandert al.


Meer informatie : Tram Experience


Beci nodigt u elke donderdagochtend uit voor Good Morning 500, het ontbijt voor ondernemers in Brussel. Schrijf u in!


Deel deze post