Kringloop zet voet aan wal in Brussel

4 april 2018 door
BECI Community

Bouw, voeding, stedelijke landbouw, mode … Overal in Brussel bewijst het kringloopconcept zijn degelijkheid. Dit blijkt uit de talrijke laureaten van de editie 2017. Waarschijnlijk 2018 minstens even boeiend.

 

Het voordeel van wedstrijden is dat ze initiatieven voor het voetlicht brengen die anders misschien onopgemerkt zouden voorbijgaan. En als een dergelijke door de overheid georganiseerde wedstrijd bovendien een financiële stimulans inhoudt, dan is dat aardig meegenomen. Bekendheid en financiële steun, dus. Die gingen naar ondernemingen en projecten als bouwbedrijf Louis De Waele, dat zijn teams mobiliseerde voor mooie kringloopprojecten op de werf Horta – voor de zetel van het RSZ – en de werf Logis Floréal in Watermaal-Bosvoorde. Laten we, in totaal andere sectoren, ook Isatio en Skyfarms vermelden. Het door Maria Isabel Nogueras Vila gedragen Isatio project biedt kwaliteitsvolle kleren, gemaakt van restpartijen uit de textielindustrie. Op die manier kon in 2017 1600 kg afval worden vermeden (zie Brussel Metropool nr. 52 van oktober 2017). Skyfarms biedt van zijn kant deskundigheid in de inrichting van moestuinen op onverwachte stedelijke oppervlaktes: daken, terrassen enz.

 

Lili Bulk, een schoolvoorbeeld

“Ik waardeerde onder andere projecten als Rotor, No Waste, Jacques Delens en Lili Bulk”, zegt Laura Rebreanu, milieu-adviseur bij Beci. De door Florence Posschelle en Aurélie Manzi opgerichte Lili Bulk combineert twee passies: die van Florence voor het nul-afvalconcept, en die van Aurélie voor duurzame voeding. “Wij dachten aan een online kruidenierszaak zonder productie van afval, met bulkproducten die klaar voor gebruik zijn”, vertelt Florence. Beide dames krijgen nu de hulp van Frédéric Hebbelinck en hechten natuurlijk nog steeds evenveel belang aan duurzame, bio, gezonde voeding uit zo kort mogelijke bevoorradingsketens. Nu stelt zich echter ook de vraag van de verpakking en de ‘how-to’. Florence: “Vandaag werken wij met een systeem van glazen bokalen met 1 of 2 euro statiegeld die de consumenten bij de aangesloten handelaars weer binnenbrengen. De lege bokalen keren via de winkel terug en vertrekken naar de Nos Pilifs hoeve, een beschutte werkplaats die onlangs onze logistieke partner is geworden. De bokalen worden daar gewassen, gedroogd en opnieuw met onze voedingsmiddelen gevuld.”

Het goede nieuws is dat de kruidenierszaak binnen die beschutte werkplaats zelf al beschikt over een degelijk distributienetwerk in het Brusselse Gewest. “Dit vertegenwoordigt een tiental verkooppunten dat onze e-commerce website komt versterken. Ons concept wil de consument toegang verschaffen tot alle producten die hij dagelijks voor zijn voeding nodig heeft: granen voor het ontbijt, rijst en pasta, gedroogd fruit, zaden en kant-en-klare maaltijdmixen”, verduidelijkt Florence. In dit opzicht scoort de kringloopaanpak van Lili Bulk bijzonder goed: “Deze maaltijdmixen verkopen wij online en via de verscheidene verkooppunten die ons vertegenwoordigen. Hiermee beschikken de mensen over alle nodige ingrediënten voor een gemakkelijk voor te bereiden maaltijd. En de lege bokaal kan gewoon in een verkooppunt worden binnengebracht.”

Het ganse proces leeft duidelijk het concept van de kringloopeconomie na en vervangt voordelig de klassieke biogerechten die nog vaak in plastieken verpakkingen voor eenmalig gebruik worden aangeboden. In november verleden jaar werd het project van de drie bijzonder opgetogen vennoten in de bloemetjes gezet door Be Circular. Lili Bulk krijgt, naast deze eerbetuiging, een subsidie en steun van de overheid. “Met deze dubbele steun zullen we onze bestaande activiteit kunnen verstevigen om rendabel te worden. Misschien zullen we onze kringloopaanpak ook in andere regio’s of zelfs in het buitenland kunnen ontwikkelen.” De financiële steun van het Gewest bedraagt 30.000 tot 200.000 euro, naargelang van de categorie. Als ook u wenst te registreren, dan moet u uw project vóór 15 mei om 12 uur ingediend hebben …

Informatie: www.lili-bulk.com ; www.circulareconomy.brussels

BECI Community 4 april 2018
Deel deze post
Archiveren