Goed sorteren in 10 tips

12 juni 2020 door
BECI Community

Wist u dat de restafvalcontainer van bedrijven gemiddeld 50% afval bevat dat er eigenlijk niet in thuishoort? Neem even een kijkje in uw restafvalcontainer. Wat vindt u erin? Papier en karton, plastic, hout, organisch afval, … Materialen die perfect recycleerbaar zijn en die bovendien, voor de meeste, onderworpen zijn aan een sorteerverplichting.

Beter sorteren, betekent namelijk minder restafval – en dus ook minder kosten!

 

Maar hoe begint u eraan? Met deze 10 waardevolle tips helpen we u graag op weg.

 1. Breng uw afvalbeheer in kaart. Vooraleer u in actie schiet, loont het om eerst de huidige situatie te bestuderen: welke soorten afval genereert uw bedrijf? Over welke hoeveelheden gaat het? Met een beter begrip van de situatie kunt u ook beter aan de slag.
 2. Controleer uw sorteerverplichtingen. Sinds enkele jaren zijn Belgische bedrijven wettelijk verplicht bepaalde afvalstromen te sorteren. Deze verplichtingen verschillen afhankelijk van de regio waarin uw bedrijf gevestigd is.
 3. Pas de vullingsgraad van uw containers aan. De inzamelkosten worden aangerekend bij elke ophaalbeurt, of uw container nu vol is of niet. Is uw container bij een ophaalbeurt voor minder dan driekwart vol, verminder dan de ophaalfrequentie.
 4. Verzamel plasticfolie in zakken. Zakken zijn een zeer praktisch systeem voor de inzameling van kleine hoeveelheden (100 liter per week). Koop zakken aan bij uw afvalophaler. De zakken met plasticfolie worden samen met het papier/karton opgehaald. Daarmee vermijdt u extra logistieke kosten. Zakken kunnen gebruikt worden voor de inzameling van plasticfolie, isomo, harde kunststoffen en plastic spanbanden.
 5. Win plaats in de papier/kartoncontainer. Durk het karton goed plat vóór het in de container gaat. Zo wint u extra plaats en vermindert u de ophaalfrequentie.
 6. Denk aan compacteren. Als u veel afval produceert, is het zinvol om het volume van uw afval te verkleinen om de ophaalkosten te drukken. Investeer daarom in een perscontainer, een balenpers of rollpacker (voor het breken van hout).
 7. Creëer sorteereilanden. Vervang individuele afvalbakken door kleine sorteereilanden. Maak daarbij gebruik van (visuele) hulpmiddelen die aanzetten tot sorteren. Denk aan verschillende openingen in functie van het type afval, duidelijk identificeerbare kleuren op alle recipiënten in uw bedrijf en posters om de het type afval te identificeren.
 8. Container of geen container? In sommige gevallen kunt u uw afval los laten inzamelen. Onder bepaalde voorwaarden is bedrijfsafval ook welkom op recyclageparken. U kunt ook met uw afval terecht bij de meeste sorteercentra van privé-inzamelaars.
 9. Ontvang een premie voor uw verpakkingsafval. Wist u dit al? Uw bedrijf kan genieten van een Valipac-premie voor de huur van selectieve containers en voor de recyclage van bedrijfsmatige plastic en houten verpakkingen.
 10. Betrek alle medewerkers. Organiseer interne opleidingen rond het sorteren van afval in het bedrijf. Motiveer de medewerkers met haalbare doelstellingen en communiceer regelmatig over de behaalde resultaten. Of, waarom geen  wedstrijd organiseren tussen teams? Mooi resultaat behaald? Beloon het sorteren: biedt uw team  een ontbijt aan of voorzie een teambuildingsessie rond een ecologische activiteit! Neem sorteerdoelstellingen op in een collectief bonusplan (bijvoorbeeld CAO 90).

 

Al deze tips staan gedetailleerd op de website iksorteerinmijnbedrijf.be. U vindt er niet alleen nuttige informatie over de kwaliteit van de sortering en het tweede leven van de materialen, maar kunt er  zelfs gratis communicatiemateriaal bestellen of downloaden. Bovendien kunt u met drie kleine spelletjes  uw kennis over afvalsortering in uw bedrijf testen.

 

Newsletter Green

 • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief Green van Beci (gratis)
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
BECI Community 12 juni 2020
Deel deze post
Archiveren