Groene schepen in de haven van Brussel

22 oktober 2019 door
BECI Community

[Coproductie] Ter gelegenheid van het evenement Green Inland Shipping zijn vijf vrachtschepen uit de binnenvaart aangemeerd op de Heembeekkaai in Brussel. Wat ze zo bijzonder maakt? Het feit dat ze uitgerust zijn met innovatieve, groene motoren.

Aangezien de Haven van Brussel zelf CO2-neutraal is voor haar gebouwen, heeft ze dit evenement met alle plezier georganiseerd samen met de Europese Commissie en verschillende instellingen die actief zijn in waterwegtransport, waaronder het European Inland Barging Innovation Platform. De innovatieve technologieën van de schepen werden voorgesteld in aanwezigheid van Alain Maron, Brussels minister van Leefmilieu en voogdijminister van de Haven. De schepen werken respectievelijk op elektriciteit (de Sendoliner), LNG (de Ecotanker) en waterstof (de Emily en de Hydroville) en eentje is ook uitgerust met een Euro 6-motor (de Wantijn). In de toekomst zouden de verschillende types aandrijving op grote schaal ingezet kunnen worden voor de binnenvaart.

Er mag dan wel steeds meer actie ondernomen worden voor het milieu, dergelijke evenementen zijn ideaal om aan te tonen dat de handelsscheepvaart mogelijkheden biedt voor een nog duurzamer transport binnen de Europese Unie. Ter herinnering, waterwegtransport is de meest ecologisch verantwoorde transportwijze. Dankzij de zeven miljoen ton materialen en goederen die vorig jaar vervoerd werden in de haven van Brussel, kon meer dan 100 miljoen ton CO2 in de atmosfeer bespaard worden. Dat is veel, maar kan nog meer worden als we ook minder vervuilende innovatieve motoren beginnen te integreren, zoals diegene die voorgesteld werden tijdens het evenement Green Inland Shipping.

 

MEER WETEN

De haven van Brussel is de eerste Belgische  CO2-neutrale haven. Voor meer informatie over onze acties ten behoeve van het milieu, gelieve contact op te nemen via info@port.brussels.

 

Redersplein, 6

1000 Brussel

+32 (0)2 420 67 00

www.port.brussels

 

Newsletter Green

  • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief Green van Beci (gratis)
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
BECI Community 22 oktober 2019
Deel deze post
Archiveren