Irisphère creëert synergieën tussen bedrijven

20 september 2019 door
BECI Community

[Publireportage] Kringloopeconomie is heel wat meer dan afval beheren, opwerken en hergebruiken als grondstof.

citydev.brussels staat aan het roer van het Irisphère-programma, dat de kringloopeconomie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil bevorderen. Het eerste luik van het programma wil de ondernemingen in het Brussels Gewest begeleiden om de materialenkringloop te verbeteren en hen op dat vlak meer laten samenwerken. Het Irisphère-team biedt ondernemingen via zijn drie partner-bureaus gratis hulp om synergieën rond materialen en diensten op te zetten. De concrete uitvoering laat het team aan de privéactoren over.

Op basis van een beproefde methodologie biedt het Irisphère-team bedrijven individuele of collectieve begeleiding om economische opportuniteiten tussen bedrijven op lokaal niveau op te sporen, te beoordelen en uit te rollen. Zo bouwen ze duurzame partnerschappen uit om materialen te herwaarderen of voorzieningen, resources en diensten te delen.

Het Irisphère-programma, dat nog tot 2021 loopt, wordt gedragen door een breed consortium van Brusselse pioniers op het vlak van kringloopeconomie. Dat consortium bestaat uit citydev.brussels, EcoRes, Greenloop, Lateral Thinking Factory, BECI, Net Brussel, atrium.brussels, Leefmilieu Brussel, de Brusselse Havengemeenschap, hub.brussels, La Ferme Nos Pilifs en de Haven van Brussel.

Na ontmoetingen met 61 bedrijven en 24 vzw’s met economische doelstelling werden er 38 mogelijke synergieën opgespoord. Intussen zijn er daarvan al 17 uitgerold; aan 14 andere wordt nog gewerkt.

Het gaat om synergieën in uiteenlopende domeinen:

  • bouwmaterialen: glas, hout, bakstenen en beton hergebruiken;
  • poolen van diensten, logistiek materiaal of technische uitrusting;
  • bostel van brouwerijen en paddenstoelen;
  • gedeeld transport.

Synergieën concreet maken is echter ingewikkelder dan gedacht. De partnerbedrijven staan voor heel wat uitdagingen: van het engageren van de economische actor, over de gewestelijke steun in de vorm van subsidies tot de bestendiging van de gedane investeringen.

Brusselse bedrijven die het milieuvriendelijker willen aanpakken, kunnen niet alleen bij Irisphère terecht voor steun en begeleiding.

Sinds 2016 draagt Irisphère bij tot de uitrol van het Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie (GPCE).

In het GPCE is Irisphère een actief lid van het begeleidingsplatform voor kringloopeconomie : https://www.circulareconomy.brussels/offre-de-soutien-a-leconomie-circulaire/?lang=nl

Het tweede luik van dit programma krijgt steun van het EFRO en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het doel? Een experimentele biovergister ontwikkelen die voedselafval verwerkt, en een materialenpark aanleggen waar hout, metaal, plastic en andere materialen worden opgewerkt voor hergebruik als dat economisch haalbaar is.

Contact: https://www.irisphere.brussels/ of  https://www.citydev.brussels/.

 

 

Newsletter Green

  • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief Green van Beci (gratis)
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
BECI Community 20 september 2019
Deel deze post
Archiveren