Hoe nuttig is de circulaire economie voor uw bedrijf?

4 oktober 2019 door
BECI Community

Als economisch model met een systeemvisie zit de circulaire economie de laatste jaren in de lift. Met als grote voorbeeld de natuur (die alles hergebruikt) wil deze discipline afval opnieuw in de productiecyclus brengen, als een echte grondstof. Veel bedrijven konden op die manier al besparen en werkgelegenheid creëren. U binnenkort ook? 

 

“Zero waste” is geen slogan, maar al 35 jaar de realiteit in La Ferme Nos Pilifs, een maatwerkbedrijf aan de noordrand van Brussel. 145 werknemers met een handicap voeren er in een natuurdomein van 5 ha talloze proefprojecten uit inzake ecologie, recyclage, duurzame voeding en ecologisch tuinieren. Zij voeren onafgebroken innovatie hoog in het vaandel. 

Bout2Bois, laureaat BeCircular 2016 

“In 2017 lanceerde Nos Pilifs het project Bout2Bois. Het past perfect in de circulaire economie, want met recuperatiehout dat anders toch maar vernietigd zou worden,creërt het nieuwe voorwerpen. Die worden verkocht in ons tuincentrum of op maat gemaakt voor bedrijven in het kader van B2B-projecten”, zegt Éric Frère, een van de initiatiefnemers van het project. Het project Bout2Bois werd door Leefmilieu Brussel uitgeroepen tot laureaat van BeCircular 2016. Het vertrok van de vaststelling dat tuin-, bouw- of verpakkingsafval nog te vaak in een container terechtkomt, terwijl recyclage perfect mogelijk is. “Oorspronkelijk wilden wij het tuinafval recycleren dat de boerderij elke dag produceert. Maar wij merkten al snel dat een efficiënte productie alleen maar mogelijk was door bij het project ook externe partners te betrekken.” 

La Ferme Nos Pilifs nam vervolgens contact op met Brusselse bouw- en transportbedrijven en geeft nu een tweede leven aan hun houtafval. “Wij recupereren gratis hun hout, zodat de bedrijven minder moeten uitgeven voor hun afvalverwerking. Om te verhinderen dat het recuperatiehout zelf afval zou worden, gebruiken wij het hout van de beste kwaliteit om objecten ‘made in Pilifs’ te maken, zoals nestkastjes. Wat overblijft wordt gekliefd om er aanmaakhout van te maken, kattenbakvulling of zaagsel om werkplaatsen te reinigen. En zo is de cirkel helemaal rond.” 

Deze circulaire logica helpt ons om de lineaire aanpak van ons economisch systeem (ontginnen-produceren-consumeren-wegwerpen) te doorbreken. De Belgische bedrijven en gezinnen produceren momenteel iets meer dan 63 miljoen ton afval per jaar. De politiek en de financiële instellingen beseffen dat dit moet veranderen. Daarom wordt er steeds gemakkelijker financiering verleend aan projecten met een andere kijk op de economie. De Europese Commissie heeft dan weer vijf prioritaire sectoren voor een snellere transitie afgebakend: kunststoffen, voedingsafval, kritische grondstoffen, bouwafval, biomassa en biomaterialen. Eric: “Door het grote enthousiasme voor het project Bout2Bois kon al 13 ton hout worden opgewaardeerd en vonden 5 mensen een baan. Bovendien kunnen wij u houten objecten te koop aanbieden met waarschijnlijk de laagste koolstofafdruk van Brussel.” Met deze hoopvolle boodschap eindigt ons bezoek aan het grote tuinhuis dat Eric en Joël, de schrijnwerker van de boerderij, twee jaar geleden hebben verbouwd tot een timmerwerkplaats. En de geur van vers zaagsel blijft ons nog lang achtervolgen … 

 

Nancy Demaude 

 

 

 

Waar financiering vinden 

  • Bij het Brussels Gewest, wanneer u uw project indient: tot 50% financiering, voor maximaal € 80.000. Meer informatie op www.circulareconomy.brussels 
  • Bij de banken: sommige banken, zoals Belfius, beschikken over specifieke kredietlijnen voor projecten in verband met de circulaire economie. 
  • Bij de LIFE en Horizon 2020-programma’s van de Europese Commissie 

 

BECI Community 4 oktober 2019
Deel deze post
Archiveren