Minder afval produceren in je bedrijf, da’s best mogelijk!

28 november 2020 door
BECI Community

Bij het verminderen van de afvalberg hebben we allemaal een rol te spelen! In de afgelopen jaren zijn er heel wat alternatieven en oplossingen ontstaan om ons te helpen minder afval te produceren. Met recycling en hergebruik kunnen we voortaan afval veel beter valoriseren. En dat geldt ook voor bedrijven! Sinds 2013 zijn de ondernemingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest trouwens wettelijk verplicht hun afval te sorteren.

Delphine de Sauvage, van Eat’s Local, vertelt ons over haar opvatting van afvalbeheer en geeft ons advies over het optimaliseren van deze grondstof.

 

Wil je ons even toelichten wat je bedrijf Eat’s Local eigenlijk doet?

Eat’s Local is een online platform dat een veertigtal producenten in de regio samenbrengt en dat thuisbezorging en ophaal van hun producten aanbiedt. Hierbij is het de bedoeling om onze producenten te ondersteunen, korte bevoorradingsketens te bevorderen en een gemakkelijke formule aan te bieden aan consumenten die beter willen eten.

 

Wat is je verhouding ten opzichte van afval in de diensten die je aanbiedt? Wat is de voornaamste bron van afval in je activiteiten en wat doe je om het volume daarvan terug te schroeven?

Wij trachten uiteraard zo weinig mogelijk afval te produceren. In het begin verpakten we al onze producten in glazen stopflessen met statiegeld, die we dan terugkregen. Dat was het geval voor pasta, muesli, koekjes, linzen, quinoa enz. Het beheer hiervan werd al gauw onmogelijk en we zijn dan maar overgestapt op verpakkingen in 100% recyclebaar Kraftpapier. Wat het meeste afval oplevert is de verpakking van bulkproducten (geplastificeerd papier voor 5 kg pasta, plasticfolie rond de melkpallets, noppenfolie rond cosmetica die per post worden verstuurd enz.). Om dat afval te verminderen, vragen we aan de producenten en ambachtslieden om zoveel mogelijk gebruik te maken van herbruikbare containers met statiegeld (o.a. plastic emmers). Maar dat is niet altijd gemakkelijk of zelfs mogelijk. We hebben ook veel kartonafval, maar we hergebruiken een deel van die dozen voor het verzenden van postcolli. De rest vertrekt naar recycling in het containerpark.

 

Hoe beheer je de productie en de opruiming van dergelijk afval?

Behalve Kraftpapier produceren we geen afval. Ook geen groen afval, trouwens, want alle producten die via onze werkplaats transiteren werden vooraf al gekocht en worden de dag zelf nog geleverd. Dat geldt ook voor brood: alles wordt op bestelling gemaakt. Van verspilling is er dus geen sprake.
We leveren de bestellingen aan de klanten in herbruikbare kratten met statiegeld. En het afval dat gepaard gaat met de producten die we ontvangen (plastic …) recyclen en sorteren we zoveel mogelijk om de afvalbak minimaal te vullen.

 

Als je vergelijkt met het begin van Eat’s Local, in welke mate ben je er in geslaagd de afvalvermindering te optimaliseren?

We hebben de stopflessen met statiegeld afgeschaft omdat die op logistiek vlak moeilijk te beheren waren. Hierdoor produceren we helaas meer afval dan in het begin, en dan voornamelijk Kraftpapier. Maar over het algemeen produceren we toch zeer weinig afval vergeleken met het volume aan producten. Dat kan omdat wij met bulkproducten werken volgens een Just-in-Time methode.

 

Welk advies zou je geven aan andere ondernemingen om hun afval te verminderen?

Spreek met je leveranciers om alternatieven te vinden. Sorteer zoveel mogelijk. En hergebruik al wat hiervoor in aanmerking komt!

in ESG
BECI Community 28 november 2020
Deel deze post
TAGS 
Archiveren