Tarkett en Aquafil kondigen een belangrijke stap vooruit in de recyclage van tapijttegels

4 december 2019 door
BECI Community

Tarkett, wereldleider in innovatieve vloeroplossingen, kondigt een investering aan van zowat 15 miljoen euro in het rond krijgen van de levenscyclus van commerciële tapijttegels. De doorbraak resulteert uit de intensieve samenwerking met Aquafil.

De Waalwijkse fabriek van Tarkett is voortaan in staat om twee materiaalstromen te genereren, te recyclen en ten slotte om te zetten in hoogwaardige grondstoffen voor de productie van nieuwe tapijttegels. Ook de productiecapaciteit van de EcoBase bodemlaag van de tapijtproducten gaat de hoogte in om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag van klanten naar dit duurzame product. EcoBase is sinds 2010 verkrijgbaar.

Het werd ontworpen om aan het einde van de levensduur van het product gemakkelijk te kunnen worden teruggewonnen en gerecycled. Tarkett koopt al meer dan 10 jaar het product ECONYL® van Aquafil. Het verschil vandaag is dat Aquafil gerecycled PA6 nylondraad van Tarkett gebruikt om ECONYL® te produceren. Op die manier is de Tarkett tapijttegel nu 100% recyclebaar.

Deze recycling vermindert de CO2 uitstoot met 84% ten opzichte van verbranding. Deze belangrijke stap in de richting van de circulaire economie in de sector van de vloerbekleding maakt trouwens deel uit van het ‘European Green Deal’-programma van de Europese commissie. Het programma bevordert recyclingkanalen evenals het gebruik van duurzame materialen, voor een snellere overgang naar de kringloopeconomie.

Dankzij technologische innovatie slagen we erin meerdere levenscycli te geven aan bouwmaterialen. Met Aquafil versnellen we onze inzet voor een circulaire economie in de tapijtsector, een serieuze doorbraak in de vloerbekledingsindustrie”, besluit Fabrice Barthélemy, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Tarkett 

 

Informatie: www.tarkett.be 

BECI Community 4 december 2019
Deel deze post
Archiveren