Circulaire economie het bevorderen waard

16 januari 2019 door
BECI Community

In zijn memorandum ‘Stad van de Toekomst’ legt Beci de nadruk op dit specifieke punt (maatregel 6). Wat nu al in Brussel wordt gedaan, is voorbeeldig en verdient verder te worden ontwikkeld. Aan lovenswaardige initiatieven is er zeker geen gebrek. Zo bijvoorbeeld het hergebruik van de granen waarmee het Brussels Beer Project (BBP) zijn biersoorten brouwt. Dat project geniet steun van het be.circular programma. Even toelichten.

 

Voor de Brusselse brouwerij aan de Dansaertstraat is de circulaire economie niets nieuws; die zit al sinds haar oprichting in 2013 in haar DNA gegrift. Een van de BBP producten is Babylon, het eerste bier gebrouwen uit onverkocht vers brood. Een mooi voorbeeld van de strijd tegen voedselverspilling, een andere prioriteit uit het memorandum ‘Stad van de Toekomst’ van Beci (maatregel 7).

 

Het project waarmee BBP net van start is gegaan, bestaat erin de bij het brouwen gebruikte granen een tweede leven te geven door ze weer om te zetten in brood. Met één ton bostel die in de brouwerij wordt geproduceerd, zijn de mogelijkheden tot hergebruik niet te verwaarlozen. Het Brussels Beer Project voerde meer dan een jaar lang onderzoek en tests uit naar de samenstelling van de bostel, eventuele terugwinning en de verschillende droogtechnieken om een rijk en stabiel meel te ontwikkelen.

 

Deze aanpak kreeg steun van de gemeente Brussel en het be.circular fonds. Hiermee kon het BBP in een thermische droger en in een productieatelier investeren en tegelijk een nieuwe voltijdse medewerker aanwerven om de draf te drogen en te vermalen tot meel. Het is de bedoeling om tot 800 kg per week te drogen (80% van de productie), en zo de bostel een tweede leven te geven in de menselijke voeding!

 

Het Brussels Beer Project werkt samen met twee Brusselse bakkers om 10 tot 20% brouwmeel te gebruiken in hun broden. Als dit lukt, kunnen er meer dan 1.000 broden per week worden gemaakt van brouwmeel en in Brussel worden verkocht. Naast brood is het mogelijk om de bostel te hergebruiken in koekjes, granola of wafels. De BBP verkoopt zijn draf in ruwe vorm of als meel in zijn winkel op de 188 Antoine Dansaertstraat. Die is elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 22.00 uur open is voor het publiek.

 

Het Memorandum Beci Stad van de Toekomst

Even praktisch:

Beci helpt uw bedrijf bij het vinden van dit soort oplossingen specifiek voor uw activiteit. Onze helpdesk zal uw vragen beantwoorden en een van onze consultants is bereid u te ontmoeten voor een gratis diagnose.

Green Beci

tel. 02/210 01 71

Brussels Green Network

BECI Community 16 januari 2019
Deel deze post
Archiveren