Velopakk: levering per vrachtfiets

14 augustus 2019 door
BECI Community

Met Velopakk biedt Arnaldo Vargas een stedelijke logistieke oplossing die het express delivery aanbod aanvult en voor de milieuvriendelijke en economische levering van grotere hoeveelheden goederen zorgt. 

 

“Revolutie is als een fiets: als hij niet vooruit gaat, valt hij,” placht Che Guevara te zeggen. Arnaldo is van oorsprong niet Argentijns maar Venezolaans. En de revolutie waar hij volledig bij betrokken is, is die van de mobiliteit, met een duidelijke voorkeur voor de fiets. Meer bepaald de vrachtfiets. Na een jaar of vijftien in de IT, vroeg deze fietsliefhebber zich af hoe hij zou kunnen bijdragen tot het streven naar een betere mobiliteit in Brussel. In dit verband verrichtte hij een marktonderzoek naar het vervoer per fiets en stelde hij vast dat dit type vervoer zich helemaal niet tot expreskoerier beperkt 

 

“Er zijn mogelijkheden voor het vervoer van producten die groter en/of zwaarder zijn dan post en die niet binnen het uur moeten worden geleverd“, legt hij uit. “Ik denk bijvoorbeeld aan voedingswaren of huishoudelijke apparaten. Het klopt niet dat alles onmiddellijk moet worden geleverd. Veel goederen kunnen tijdens daluren ter bestemming worden gebracht. Het volstaat dat u een efficiënte logistiek opzet voor de goede organisatie van de leveringen. Deze vorm van transport is echt aangewezen voor last mile delivery“. 

 

De beruchte ‘last mile is een uitdaging en een struikelblok voor veel bezorgers. “Vaak wordt deze laatste kilometer met een bestelwagen gereden”, zegt Arnaldo Vargas. Soms zelfs een vrachtwagen. Ook al zijn er slechts een paar pakketten te leveren. Bovendien zijn sommige plekken voor zulke voertuigen op bepaalde tijdstippen moeilijk of onmogelijk te bereiken. Dit is niet het geval bij een vrachtfiets. Ja, maar vind je een dergelijk voertuig? Wel, bij Arnaldo’s Zweedse partner Velove. 

 

Dit bedrijf heeft met name een elektrische vrachtfiets ontwikkeld, Armadillo genaamd, die de Berliner Morgenpost omschreef als “een hybride tussen een go-kart, en fiets en een bestelwagen”. Het tuig vervoert gemakkelijk 350 kilo en behaalt een snelheid van 25 km/u. Arnaldo Vargas bevindt zich sinds begin dit jaar in de testfase: Wij nemen contact op met mogelijke targets, om te beoordelen hoeveel ze bereid zijn te betalen op basis van het aantal bestellingen. Voorlopig communiceren we veel. We worden goed onthaald, vooral door mensen die zelf fietsen en/of reeds gebruik hebben gemaakt van gelijkaardige diensten.” 

 

Op lange termijn wil Vargas de 19 Brusselse gemeenten bestrijken met een team van 10 tot 15 personen. Velopakk stemt echt overeen met het concept van zachte mobiliteit. Onze vrachtfietsen bereiken ook bestemmingen die voor auto’s, bestelwagens of vrachtwagens moeilijk of niet toegankelijk zijn. Velopakk is een project dat langzaam maar zeker vorm begint te krijgen en steun geniet van Beci en meer bepaald Mo, de mobiliteitsruimte die anderhalf jaar geleden op de begane grond van het gebouw van Beci werd gelanceerd 

 

Ideeën ontstaan en sommige ervan nemen stilaan gestalte. Zo bijvoorbeeld een oplossing voor de site van Tour & Taxis, meer bepaald voor interne leveringen. Velopakk kreeg ook belangstelling van de Brusselse microbrouwerijen, die het een goede manier vinden om hun klanten in de hoofdstad te bevoorraden. Wedden dat dit slechts het begin van het avontuur is.  

Info: www.velopakk.com   

 

Invest in starters 

Zeker doen: sluit u aan bij de gemeenschap van investeerders om jonge innovatieve ondernemingen in Brussel te steunen! 

  • U draagt bij tot de economische ontwikkeling van Brussel 
  • U diversifieert uw beleggingen 
  • U geniet fiscale voordelen dankzij de “tax shelter” voor starters 

Hier moet u zijn: starters@beci.be  

https://starters.beci.be/   

 

BECI Community 14 augustus 2019
Deel deze post
Archiveren