Handelsovereenkomst EU-Vietnam treedt in werking

13 augustus 2020 door
BECI Community

Verlaging van de exportbelastingen

De uitvoer van de EU naar Vietnam zijn sinds 1 augustus minder belast geworden. Dit is het onmiddellijke gevolg van de inwerkingtreding van de handelsovereenkomst EU-Vietnam, die uiteindelijk de rechten zal schrapen op 99 % van alle goederen die tussen beide partijen worden verhandeld.

Veel belangrijke EU-exportproducten, zoals farmaceutische producten, chemische producten of machines, zullen vanaf de inwerkingtreding echter al belastingvrije invoervoorwaarden genieten. Agrovoedingsproducten zoals rundvlees of olijfolie zullen in drie jaar geen tarieven meer krijgen, terwijl zuivel, groenten en fruit in maximaal vijf jaar zullen bedragen.

Exporteren Business Partner

Achtergrond Vietnam is na Singapore de op één na grootste handelspartner van de EU in de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen (ASEAN) met een waarde van 45,5 miljard euro in 2019 en een waarde van ongeveer 4 miljard euro (2018).

UE - Vietnam export

Wat exporteren we?

De belangrijkste exportproducten van de EU naar Vietnam zijn hightechproducten, waaronder elektrische machines en apparatuur, vliegtuigen, voertuigen en farmaceutische producten. De belangrijkste export van Vietnam naar de EU is elektronische producten, schoeisel, textiel en kleding, koffie, rijst, zeevruchten en meubels.

De overeenkomst met Vietnam is de tweede handelsovereenkomst die de EU heeft gesloten met een ASEAN-lidstaat, na de recente overeenkomst met Singapore. Het is een belangrijke mijlpaal in het engagement van de EU met Azië, wat een aanvulling vormt op de reeds bestaande overeenkomsten met Japan en Zuid Korea.

Bron: DG Trade

Voor meer informatie
Handelsovereenkomst EU-Vietnam: https://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/eu-vietnam-agreement/

 

Hulp nodig bij invoer of uitvoer ? Vind hier de informatie die u nodig heeft. 

BECI Community 13 augustus 2020
Deel deze post
TAGS 
Archiveren