De impact van een harde Brexit op België en Brussel

7 maart 2019 door
BECI Community

Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie zonder overeenkomst verlaten. Indien de twee partners aan het einde van de overgangsperiode, eind 2020 dus, geen handelsovereenkomsten sluiten, zullen hun handelsbetrekkingen niet voordeliger zijn dan die tussen derde landen. Uiteraard met toepassing van hogere handelstarieven dan nu. Het Verenigd Koninkrijk is de vierde handelspartner zowel van België als van het Brusselse Gewest. Als het uiteindelijk toch een ‘no deal’ wordt, gaan er in België 42.000 banen verloren.

Ierland, Nederland en België zullen het meest getroffen worden in het geval van een harde Brexit. Deze impact verschilt echter sterk van de ene sector tot de andere en van gewest tot gewest. De impact op het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zou ‘beperkt’ blijven, maar mag natuurlijk niet worden onderschat. Volgens ramingen zouden er op een totaal van 700.000 tussen 4.000 en 5.700 banen verloren gaan.

Op nationaal niveau zal vooral de voedings- en drankensector klappen incasseren. Een studie van de KULeuven voorspelt 4.523 verloren banen (4,8% van de totale beroepsbevolking in de sector). Wat de werkgelegenheid betreft, zouden de administratieve diensten de tweede zwaarst getroffen sector zijn, met een verlies van 4.334 banen (1,1% van het totale personeelsbestand). Textiel komt op de derde plaats, met 3.440 verloren banen. Dit is een verlies van 14,3%, waardoor de textielsector, relatief bekeken, het zwaarst getroffen wordt.

500 miljoen

De uitvoer van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest naar het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigt ongeveer 500 miljoen euro, zowat 7% van het totaal. De automobielsector wordt het ergst getroffen (topklasse elektrische wagens), goed voor 328 miljoen euro en 65% van de Brusselse export naar het Verenigd Koninkrijk. Tweede in de lijst is de chemische industrie (42 miljoen euro). Nummer drie is de levensmiddelensector (26 miljoen euro).

De BNB 2017 cijfers voor de Belgische export van goederen naar het Verenigd Koninkrijk vertonen een contrasterende situatie op regionaal niveau: 3,12% voor Brussel, 83,27% voor Vlaanderen en 13,62% voor Wallonië. Vlaanderen is duidelijk bijzonder kwetsbaar in het geval van een harde Brexit. De impact op de andere twee gewesten van het land is echter niet verwaarloosbaar. Want de raming hiervan moet ook rekening houden met intergewestelijke stromen.

BECI Community 7 maart 2019
Deel deze post
Archiveren