Jefta: nog nooit stond Japan zo dicht bij Europa

19 april 2019 door
BECI Community

De economische partnerschapovereenkomst tussen de EU en Japan (Japan Europe Free Trade Agreement of Jeftais op 1 februari in werking getreden. Deze zogenaamde vrijhandelsovereenkomst van de ‘nieuwe generatie’ (de Euro-Canadese Ceta is dat ook) is bedoeld om de handels- en investeringsmogelijkheden te stimuleren 

 

Jefta heeft minder mediaaandacht gekregen dan Ceta, maar zal een veel grotere impact kunnen hebben. Japan is niets minder dan de op twee na grootste economie ter wereld en de derde economische partner van de EU. Europese bedrijven exporteren jaarlijks 58 miljard euro aan goederen en 28 miljard aan diensten naar het land van de Rijzende Zon. Japan is in België onze vijfde grootste handelspartner buiten de EU. Bijna 2000 Belgische bedrijven (voornamelijk KMO’s) exporteren trouwens naar Japan, ter waarde van 3,3 miljard euro.  

Over Jefta wordt sinds 2011 onderhandeld, met als doel de handel te stimuleren en investeringsuitzichten te creëren. De overeenkomst schaft met name de meeste douanerechten af die de EU bedrijven neertellen om naar Japan te exporteren. Dit geldt onder andere voor producten als kaas en wijn. Tegelijk waarborgt de overeenkomst de bescherming van meer dan 200 geografische aanduidingen van Europese voedingsspecialiteiten. Naar schatting zal Jefta de EU exporteurs ongeveer 1 miljard euro aan douanerechten per jaar doen besparen.  

De onderhandelingen tussen de EU en Japan bespraken eveneens niettarifaire belemmeringen waar de Europese bedrijven zich zorgen om maakten. Het gaat onder meer om bepaalde Japanse technische voorschriften of certificeringprocedures die de uitvoer van Europese producten vaak bemoeilijkten. De toegang tot de sterk gereguleerde Japanse markt wordt nu gemakkelijker voor een reeks producten als farmaca, cosmetica, auto’s, bier, textiel.. 

De overeenkomst zorgt ook voor een vlottere toegang van Europese bedrijven tot de dienstenmarkt, meer bepaald financiële diensten, elektronische handel, telecommunicatie en vervoer. In een ander belangrijk hoofdstuk opent Jefta grote overheidsopdrachten in 54 Japanse steden voor bedrijven uit de EU. Hiermee vervallen onder andere belemmeringen voor overheidsopdrachten in de spoorwegsector.  

 

Last but not leastJefta is het eerste vrijhandelsakkoord dat uitdrukkelijk verwijst naar het klimaatverdrag van Parijs. Het bevat een volledig hoofdstuk over handel en duurzame ontwikkeling en stelt zeer strenge normen voor arbeid, veiligheid, milieu en bescherming van de consument.  

 

En specifiek voor uw onderneming?  

Wenst u de potentiële voordelen van Jefta voor uw eigen onderneming in kaart te brengen? Enterprise Europe Network steekt graag een handje toe. Het Centrum voor industriële samenwerking tussen de EU en Japan, dat in feite deel uitmaakt van het EEN-netwerk, heeft een helpdesk opgezet om actuele informatie te verschaffen en vragen in verband met het vrijhandelsverdrag te beantwoorden. Het Centrum organiseert binnenkort webinars en zal informatiepakketten publiceren, waaronder een praktische gids over specifieke onderwerpen of gebieden die in het verdrag worden besproken.  

 

Japon-Laeken

Tokio of Brussel? U zult de Japanse Toren in Laken herkend hebben!  ©Belga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie: https://www.eu-japan.eu/epa-helpdesk .  

Contact EEN: Jean-Philippe Mergen – tel. 02 210 01 77 – jpm@beci.be 

 

EEN

BECI Community 19 april 2019
Deel deze post
TAGS 
Archiveren