De Belgische douane in het buitenland

4 juni 2020 door
BECI Community

De Belgische douane in het buitenland

De internationale toeleveringsketens en de daarbij betrokken actoren vormen een wereldwijd logistiek netwerk. Binnen dit netwerk vervult de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen (AAD&A) een dubbele rol: een controlerende rol (beveiliging van de logistieke keten en bescherming van de samenleving door verdachte zendingen op te sporen) en een faciliterende rol (door hinder voor de internationale handel te beperken).

In dit kader beschikt de AAD&A over een internationaal netwerk van vijf douaneattachés die verbonden zijn aan de Belgische Ambassades in Brazilië, China, India, Indonesië en Rusland. Naast hun rol in de strijd tegen de economische en commerciële fraude, vertegenwoordigen zij de AAD&A bij de diplomatieke diensten, de overheidsadministraties, het bedrijfsleven en bij de particulieren in het land van oppoststelling. Zij hebben een uitgebreid netwerk bij de plaatselijke douaneautoriteiten en andere relevante autoriteiten en organisaties (voedselwarenautoriteit, WDO, EU, ASEAN, …) en werken er zeer nauw samen met de vertegenwoordigers van de regio’s en gewesten (FIT, AWEX en hub.brussels).

Dienstverlening aan economische operatoren en particulieren

De douaneattachés zijn een contactpunt voor economische operatoren, ze kunnen ondersteuning bieden en kunnen alle nuttige informatie verstrekken over de douane- en accijnsregelgeving. Zij kunnen zowel proactief als reactief inlichtingen en adviezen verstrekken aan bedrijven, bedrijvenkoepels en particulieren in het kader van de facilitering van de logistieke keten. Ze beantwoorden bijvoorbeeld douane-technische vragen en geven informatie over in-, uit- of doorvoer in het land van oppoststelling. Tenslotte kunnen ze ook ten behoeve van de Belgische economische operatoren contact opnemen met de lokale douaneadministratie of andere lokale overheidsdiensten (bij geblokkeerde zendingen of onduidelijke procedures).

Hoe zien zij hun respectieve markten? 

Contactgegevens van de verschillende douane attachés

 

Newsletter Internationale

  • Soyez toujours informés, abonnez-vous à notre Newsletter Internationale

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
BECI Community 4 juni 2020
Deel deze post
TAGS 
Archiveren