Kamers van koophandel bezorgd over groeiend protectionisme

12 juni 2018 door
BECI Community

Na een sterk 2017 blijven de kamers van koophandel wereldwijd optimistisch gestemd over de economische vooruitzichten en over het ondernemersvertrouwen, zo blijkt uit een jaarlijkse bevraging door EUROCHAMBRES, de Europese vereniging van kamers van koophandel, in samenwerking met kamers van koophandel op andere continenten.

De leden van dit Global Chamber Platform drukken echter hun ongerustheid uit over het groeiende protectionisme, de politieke instabiliteit en de gevolgen van de klimaatverandering. Er lijkt een consensus te zijn dat voldoende maatregelen zijn genomen om het financieel systeem te stabiliseren. Nog verder gaan, zou leiden tot overregulering en zou het wel eens moeilijker kunnen maken voor bedrijven om nog aan de nodige financiering te geraken.

Christophe Leitl

Het is de eerste maal dat deze enquête protectionisme en onvoldoende markttoegang als de belangrijkste uitdaging voor de wereldeconomie aanhaalt. “Open markten en de voorspelbaarheid in internationale handelsrelaties zijn essentiële ingrediënten om het wereldwijde economische herstel op de sporen te houden,” aldus Christoph Leitl, voorzitter van Eurochambres en voorzitter van het Global Chamber Platform. Hij pleit voor een versterking van de rol van KMO’s in internationale handel en in e-commerce en voor een verdere focus op de liberalisering van de handel in diensten. “De openheid en voorspelbaarheid, nodig voor een stabiel internationaal handelsklimaat, staan nu sterk onder druk door o.a. de Brexit en de verhoging van de invoertarieven op staalproducten door de VS,” sluit René Branders, voorzitter van de Federatie van Belgische Kamers van Koophandel, hierbij aan. Hij hoopt dat het gezond verstand het haalt van rancune in de Brexit-onderhandelingen en verwacht van de onderhandelaars dat ze rekening houden met een voldoende lange overgangsperiode zodat bedrijven zich kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie.

Op de vraag naar de belangrijkste bottlenecks voor de competitiviteit van bedrijven, blijkt dat de kamers vooral wakker liggen van de toegang tot financiering en tot de juiste competenties. Het versterken van technische en beroepsopleidingen en het beter benutten van werkplekleren worden daarbij gezien als cruciale instrumenten.

Informatie: www.eurochambres.eu

BECI Community 12 juni 2018
Deel deze post
TAGS 
Archiveren