In te lossen verwachtingen van expats in Brussel

1 maart 2019 door
BECI Community

[Co-productie] Brussel hoofdstad van de Europese Unie trekt een brede waaier internationale instellingen en hoofdkantoren van multinationals aan. De metropool geldt dan ook als een bevoorrechte bestemming voor expats. Die vormen een meer diverse populatie dan we op het eerste gezicht zouden vermoeden. En ook hun verwachtingen getuigen van deze verscheidenheid.

Expats zijn meestal geschoolde buitenlandse werknemers. In Brussel vormen zij een steeds omvangrijkere bevolking, waarvoor onze stad met Washington en New York op het wereldpodium staat. Naar schatting wonen er ongeveer 220.000 expats in en rond het Brusselse Gewest. Plus minus 40.000 van hen werken rechtstreeks voor de Europese instellingen (Commissie, Parlement, Ministerraad enz.). Voor de NAVO zijn dat ongeveer 4000 mensen. Verder wordt het aantal journalisten, lobbyisten, regionale vertegenwoordigers en diplomaten rond de Europese instellingen geraamd op ongeveer 24.000 mensen.

Hoewel expats meestal om professionele redenen buiten hun land van herkomst wonen, worden soms ook studenten en fiscale ballingen in deze categorie gerangschikt. Afhankelijk van de invalshoek versmalt of verbreedt het spectrum dus. Sommigen komen alleen, anderen met hun gezin. Sommigen zijn jong, anderen al een dagje ouder. Hun profielen en verwachtingen variëren, maar meestal hebben ze wel een aantal eigenheden gemeen.

Er bestaan verhuizingsbureaus om de vestiging van expats en hun eventuele gezinnen in Brussel te vergemakkelijken. Ook bankinstellingen hebben speciale diensten voor zulke buitenlanders. En de eerste dienst is zeker de mogelijkheid om een zichtrekening in Brussel te openen met bankkaarten uit hun land van herkomst. Deze bankdimensie mag niet worden onderschat, want gewoonten kunnen van land tot land sterk verschillen. Ondertussen moet ook aan andere verwachtingen worden voldaan. Daarvoor bieden partners de nodige ondersteuning en expertise.

Zo bijvoorbeeld bij de zoektocht naar een woning. Sommige historisch begeerde gemeenten als Ukkel en Woluwe blijven in trek, maar vandaag zien we dat ook andere gemeenten steeds beter scoren: Sint-Gillis of Vorst, bijvoorbeeld. Vandaag zijn expats dikwijls jonger dan voorheen het geval was. De onderneming of organisatie stuurt ze voortaan naar het buitenland om zich te bewijzen.

De begeleiding kan vrij uitgebreid zijn. Zodra de expat een woning heeft gevonden, is het voor hem of haar bijvoorbeeld nuttig om bijstand te krijgen bij de verschillende aspecten van huur (huurwaarborg, verplichte verzekeringen enz.). Verder stellen we vast dat sommige expats in een huis willen investeren als een belegging. De Brusselse vastgoedmarkt is trouwens vaak goedkoper dan in het land waar de expat afkomstig van is. Ook hier bestaat er een behoefte aan ondersteuning om de beste financieringsoplossingen te selecteren.

Andere verwachtingen van expats zijn onder andere mobiliteitsoplossingen. En mensen met kinderen zoeken naar een crèche of een school. Expats integreren zich vrij snel in Brussel, een multiculturele en gastvrije stad waar heel wat mensen meertalig zijn en het culturele aanbod rijk en gevarieerd is. Over het algemeen kunnen we stellen dat expats die Brussel ontdekken aangenaam verrast zijn. Sommigen zullen trouwens beslissen om hier te blijven, terwijl de gemiddelde duur van het verblijf van een expat wisselt tussen drie en vier jaar.

 

Laurent Dans

Business Manager Expatriates KBC Brussels
laurent.dans@kbcbrussels.be
+32 486 24 77 78

Om verder te gaan

Expatriëring is vaak een stressvolle tijd, die gepaard gaat met een verandering van leven. Het onthaal, de kwaliteit van de dienstverlening en het inlevingsvermogen zijn dan ook zeer belangrijk voor degenen die naar Brussel komen. Daarom willen we van de eerste ontmoeting een persoonlijk moment voor u maken.
KBC Brussels Expat Center is bereikbaar wanneer en wanneer u maar wilt. Boek online een afspraak of neem contact op met onze experts via onderstaande coördinaten:

KBC Brussels Live – Expats Center
02/303.31.60
expat@kbcbrussels.be

BECI Community 1 maart 2019
Deel deze post
Archiveren