Wat zijn de beste Europese landen voor het bedrijfsleven in 2020?

1 september 2020 door
BECI Community

Voor ondernemers die op zoek zijn naar nieuwe zakelijke mogelijkheden is Europa vandaag de dag nog steeds een uitgelezen bestemming. De concurrentie met Noord-Amerika en Azië is nog steeds hevig, maar het oude continent blijft een gunstig gebied voor de oprichting, het beheer en de ontwikkeling van een bedrijf. Natuurlijk is het kiezen van de beste locatie complexer dan het selecteren van het juiste land waar u zich thuis kunt voelen. U moet ook speciale aandacht besteden aan mogelijke bureaucratische beperkingen, belastingen, arbeidskosten of beschikbare financiële steun. Het is door rekening te houden met al deze factoren dat u het succes van uw project in het buitenland kunt garanderen. Om het u gemakkelijker te maken, hebben wij een selectie gemaakt van de beste Europese landen waar u in 2020 kunt ondernemen.

Noorse landen

De oprichting van bedrijven blijft een zeer belangrijk kenmerk van de huidige economie. De landen van Noord-Europa hebben dit begrepen. Volgens de door de Europese Kamer (EuCham) gepubliceerde ranglijst kennen de Scandinavische landen inderdaad een duizelingwekkend succes. Ze hebben internationaal naam gemaakt dankzij de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving en hun dynamische groei. Met name Denemarken staat bovenaan de lijst. Het is niet alleen één van de rijkste Europese landen inzake BBP per capita, maar het biedt ook een aantrekkelijk regime voor holdingmaatschappijen.

Bovendien zorgt het op de constitutionele monarchie gebaseerde politieke systeem voor stabiliteit in het hele land. Dit maakt het ook mogelijk om het sociale model van “flexicurity” te behouden. Deze methode van organisatie van de arbeidsmarkt – die zowel voor bedrijven als voor werknemers gunstig is – is ook in Zweden toegepast. Het is waarschijnlijk om dezelfde reden dat het het op één na beste Europese land is om in 2020 zaken te doen. Zweden, dat in het hart van de Scandinavische markt ligt, geniet van een ideale locatie voor een snelle ontwikkeling.

best european countries for business in 2020

 

Volgens het “Doing Business” rapport van 2019 van de Wereldbank staat Zweden zelfs op de 10e plaats onder de landen waar het heel gemakkelijk zakendoen is (terwijl België slechts op de 46e plaats staat). Bovendien biedt het een warme welkom aan buitenlanders, of het nu gaat om het opzetten van een bedrijf, het verkrijgen van een lening, het betalen van belastingen of het afdwingen van contracten. Noorwegen en Finland staan op de 3e en 4e plaats. Net als Denemarken en Zweden zijn dit bijzonder veelbelovende exportmarkten.

Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk

Sommige bestemmingen zoals Zwitserland genieten van de toegenomen internationale belangstelling van ondernemers. Het heeft een plaats gewonnen in de ranking ten opzichte van vorig jaar en staat daarom op de 5e plaats. Deze ondernemingsdynamiek is met name te danken aan zeer gunstige loonkosten. Hoewel het gemiddelde loon hoger is dan in de rest van Europa, is het niveau van de werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid veel lager. De arbeidskosten worden dus aanzienlijk verlaagd.

Hetzelfde geldt voor de belastingheffing, waar ruimte is voor onderhandelingen. Ieder kanton heeft de individuele verantwoordelijkheid om het belastingtarief vast te stellen. Dit geeft de ondernemer meer keuze. Bovendien blijft het een plaats waar sociale en economische stabiliteit het grootste is. Naast een betere kwaliteit van leven biedt Zwitserland u ook de mogelijkheid om de duurzaamheid van uw bedrijf te waarborgen.

Het Verenigd Koninkrijk heeft dan wel zijn plaats moeten afstaan aan Zwitserland, het wordt nog steeds beschouwd als het “Eldorado van de ondernemers”. Velen besluiten om elk jaar naar het Verenigd Koninkrijk te verhuizen, vooral om te genieten van de belastingvoordelen en het aangename sociale klimaat. De belastingheffing is afhankelijk van de hoogte van de winst. Het is zelfs 0% voor een omzet van minder dan €15.583.

Als u deze drempel overschrijdt, zijn de stappen om de btw aan te geven eenvoudig en snel online. Londen biedt meer voordelen, met name vanwege het Seed Enterprise Investment Scheme, dat u de mogelijkheid biedt om 50% van uw investering terug te verdienen als het bedrijf een belastingverlaging geniet. In alle gevallen, zowel in Zwitserland als in het Verenigd Koninkrijk, worden de formaliteiten voor de oprichting van een onderneming zoveel mogelijk vereenvoudigd, zowel administratief, fiscaal als juridisch.

invoice - VAT

De Baltische staten

In dezelfde EuCham-ranglijst is België gestegen in het klassement en staat het dit jaar op de 13de plaats. Frankrijk van zijn kant heeft een punt verloren en staat op de 15e plaats. De stappen die nodig zijn voor het opzetten van een bedrijf worden echter soms als te ingewikkeld beschouwd. Dit kan de reden zijn waarom zakenmensen kiezen voor de regio’s van het opkomende Europa. Estland is internationaal bijzonder succesvol en staat op de 11e plaats, vóór Frankrijk en België.

Het Baltische land heeft inderdaad voordelen, zowel op het gebied van belastingen als op het gebied van administratieve verplichtingen. Zo bedraagt de vennootschapsbelasting 20% (29,6% in België en 32,02% in Frankrijk, volgens de cijfers van de OESO). Bovendien worden niet-ingezetenen alleen belast op inkomsten van in Estland gevestigde vennootschappen.

Bovendien is Litouwen in het laatste verslag ook verbeterd en staat het op de zestiende plaats, na twee plaatsen te hebben verdiend in vergelijking met 2019. De belangrijkste aantrekkingskracht ligt vooral in de betaalbaarheid van de beroepsbevolking, die toch goed opgeleid blijft. Bovendien profiteert het van een zeer gunstige geografische ligging. Het ligt feitelijk op het kruispunt van de markten van West-Europa, Scandinavië, Rusland en het Gemenebest van Onafhankelijke Staten.

Georgië

Van de beste landen om zaken te doen in 2020 is Georgië (dat nog steeds op de 18e plaats staat) ook een uitstekende keuze. De voormalige Sovjetrepubliek is hoger op de ranglijst komen te staan, vooral in de Doing Business ranking, die het gemak van zakendoen daar beoordeelt. Uit cijfers van de Wereldbank blijkt inderdaad dat Georgië nu op de zevende plaats Groot-Brittannië en de Verenigde Staten overtreft. De hervormingen die het land heeft doorgevoerd, lijken dus hun vruchten af te werpen. Alle stappen zijn vereenvoudigd, zodat het vandaag de dag slechts 2 dagen duurt om een bedrijf op te zetten.

In ieder geval kan het wegwerken van onnodig papierwerk de keuze van ondernemers om hun nieuw bedrijf in een bepaald land te vestigen aanzienlijk beïnvloeden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de initiatieven zich elke dag in heel Europa vermenigvuldigen. Duitsland en Nederland zijn bijvoorbeeld geïnspireerd door het “Better Regulation Executive”-beleid van het Verenigd Koninkrijk. Frankrijk kondigt ook aan dat het de administratieve procedures wil verlichten en dematerialiseren om de oprichting van startende ondernemingen aan te moedigen. Op dezelfde manier heeft België in 2019 een nieuwe hervorming van het Wetboek van Vennootschappen aangenomen die het land ongetwijfeld competitiever zal maken voor buitenlandse investeerders.

BECI Community 1 september 2020
Deel deze post
TAGS 
Archiveren