Impact en opportuniteiten voor Europese bedrijven in Tunesië en Kameroen

1 juli 2020 door
BECI Community

Interview met EEN Tunesië: Agentschap voor de bevordering van industrie en innovatie „APII”

Wat is de impact van de crisis op de export of vestiging van Europese ondernemingen in Tunesië?

Als gevolgvan de inperking die werd voorafgegaan door preventieve maatregelen, werd de economische activiteit beïnvloed door meerdere transmissiekanalen, voornamelijk de stopzetting van de productie, de sluiting van verkooppunten, de stopzetting van het herstel tussen ondernemingen en de opschorting van internationale handelstransacties.

Heeft uw land specifieke maatregelengenomen om producten in te voeren?Zijn er beperkingen of problemen met de juiste levering, havens, luchthavens?

De invoer van kapitaalgoederen, een indicator van fysieke investeringen, daalde eind februari 2020 met 10 %.Eind februari 2020 heeft Tunesië ook zijn invoer van durumtarwe (+ 83 duizend ton) verhoogd ten opzichte van het niveau van de eerste twee maanden van 2019 en van zachte tarwe (+ 78 duizend ton), strategische producten, met name in deze fase van angst als gevolg van de Covid-19-pandemie.Met CORONA daalde de binnenlandse invoer in het algemeen met -2,5 %.

Ontbreken er nog producten?

Geneesmiddelen

Wat zijn de BBP-prognoses in 2020 en wat zijn de 3 meest getroffen sectoren?

De VOCID-19-crisis zal naar verwachting leiden tot een daling van het Tunesische bbp met 46,4 % in het 2e kwartaal van 2020 (april tot juni).De industriële sector zal het zwaarst door de crisis worden getroffen.Met een effect op de productie op 52,7 %, op de voet gevolgd door diensten (–49,0 %) en landbouw (–16,2 %).

Wat zijn de economische stimuleringsmaatregelen?

Het economisch herstelplanzal gebaseerd zijn op zeven hoofdpunten:versterking van de nationale soevereiniteit en veiligheid;het behoud van de economische structuur en het MKB;de sectoren die het meest door de pandemie worden getroffen, nieuw leven in te blazen;de bureaucratie verminderen en de administratie digitaliseren;behoud van werkgelegenheid en bestrijding van onzekere werkgelegenheid;de resterende problemen die de uitvoering van grote projecten hebben verhinderd, op te lossen en het herstel van de mijnen en olievelden te activeren;en tot slot, bestrijd corruptie en breken met immuniteit.

Wat zijn de kansen voor Europese bedrijven in uw land?

Mijn oproep aan de globalisering en de veranderingen die de mondiale toeleveringsketen zullen kenmerken, zal waarschijnlijk nieuwe horizonten openen voor Europese bedrijven, met name om zich naar Tunesië te begeven, rekening houdend met nabijheid, gekwalificeerd menselijk potentieel en historische banden met Europa.

Kunt u de beste praktijken of initiatieven van bedrijfsondersteunende organisaties zoals de uwe delen om kmo’s tot economisch herstel te brengen?

—In het kader van het project Innov’i – EU4Innovatie, en in coördinatie met APII, MIPME, Minfin, BCT, CMF, CONECT en UTICA, werd een studie uitgevoerd naar de rol van crowdfunding als instrument van Tunesisch economisch herstel na Covid-19, waarin de bijdrage van dit mechanisme, parallel aan het economisch herstel en de ondersteuning van de inspanningen van de TPE’s, het MKB en startups uit Tunesië, nader werd onderzocht.Deze studie geeft een schatting van het potentieel van crowdfunding, regionale of internationale voorbeelden over het onderwerp, en een scenario dat specifiek is voor de lokale context.—De Agence de Promotion de l’Industrie et de l’Innovation heeft op haar website een virtuele ruimte gecreëerd om de toegang tot begeleidende apparaten voor bedrijven en hun werknemers te vergemakkelijken om de gevolgen van algemene insluiting te overwinnen.

 

Interview met EEN Kameroun: Enterprise Europe Network Kameroen

Wat is de impact van de crisis op Europese bedrijven die naar uw land exporteren of in uw land gevestigd zijn?

Sinds COVID 19 zijn de meeste grenzen gesloten en exporteren en importeren naar Europa is niet gemakkelijk geweest. De prijs van goederen neemt toe en de situatie neemt toe, omdat het van cruciaal belang is voor kleine en middelgrote ondernemingen die afhankelijk zijn van goederen en de Europese markt.

Heeft uw land specifieke maatregelen genomen voor de invoer van producten?Zijn er enkele beperkingen of problemen met goede levering, havens, luchthavens?

Er zijn lopende onderhandelingen om een goede uitvoering te ondersteunen

Wat zijn de prognoses voor het BBP in 2020 en wat zijn de 3 meest getroffen sectoren?

0,90/1,00 % Agrovoeding, Bouw, Handel

Wat zijn de maatregelen voor economisch herstel?

Steun aan de particuliere sector met stimulansen, belastinghervormingen voor deze periode van COVID 19

Welke kansen zouden er zijn voor Europese bedrijven in uw land?

Bestaande markten ondersteunen met diensten en producten op het gebied van Agrovoeding en internationale handel

 

Newsletter Internationale

  • Soyez toujours informés, abonnez-vous à notre Newsletter Internationale

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
BECI Community 1 juli 2020
Deel deze post
TAGS 
Archiveren