Oekraïne: EU stemt in met negende sanctiepakket tegen Rusland

22 december 2022 door
BECI Community

De Commissie is ingenomen met de aanneming door de Raad van een negende pakket harde sancties tegen Rusland voor zijn agressie tegen Oekraïne.

Het pakket komt bovenop het volledige invoerverbod van de EU op Russische ruwe olie over zee, en op het wereldwijde olieprijsplafond dat is overeengekomen met de G7-partners, die beide van toepassing zijn vanaf 5 december.

Dit pakket bevat met name de volgende elementen:

Aanvullende vermeldingen

De EU heeft bijna 200 extra personen en entiteiten toegevoegd aan de lijst van personen die onderworpen zijn aan een bevriezing van hun tegoeden. Dit omvat onder meer de Russische strijdkrachten, individuele officieren en industriële defensiebedrijven, leden van de Doema- en Federatieraad, ministers, Russische volmachtautoriteiten in bezette gebieden van Oekraïne en politieke partijen. Deze lijst bevat belangrijke figuren die betrokken zijn bij de brute en opzettelijke raketaanvallen van Rusland tegen burgers, bij de ontvoering van Oekraïense kinderen naar Rusland en bij de diefstal van Oekraïense landbouwproducten.

Extra EU-uitvoerverboden

Er zijn nieuwe exportbeperkingen ingevoerd voor gevoelige technologieën voor tweeërlei gebruik en geavanceerde technologieën die bijdragen tot de militaire capaciteiten en technologische verbetering van Rusland. Dit omvat dronemotoren, camouflageapparatuur, extra chemische/biologische apparatuur, oproerbeheersingsagenten en extra elektronische componenten gevonden in Russische militaire systemen op het slagveld.

Bovendien worden de strengste uitvoerbeperkingen uitgebreid tot 168 extra Russische entiteiten die nauw verbonden zijn met het Russische militair-industriële complex om hun toegang tot gevoelige producten voor tweeërlei gebruik en geavanceerde technologie af te sluiten. Dit brengt het totale aantal gesanctioneerde entiteiten op 410. Deze beslissing is genomen in nauwe samenwerking met de EU partners en omvat militaire eindgebruikers die werkzaam zijn in verschillende sectoren zoals de luchtvaart.

Nieuwe exportverboden zullen zich uitstrekken tot extra industriële goederen en technologie, zoals speelgoed/hobby drones, complexe generatorapparaten, laptopcomputers en computercomponenten, gedrukte schakelingen, radionavigatiesystemen, radio-afstandsbedieningsapparatuur, vliegtuigmotoren en onderdelen van motoren, camera’s en lenzen.

Een nog breder scala aan zakelijke diensten kan niet langer worden verleend aan Rusland met de invoering van een verbod op marktonderzoek en opiniepeilingen, technische test- en analysediensten en reclamediensten.

Extra verbod op transacties voor Russische banken

Drie extra Russische banken zijn gesanctioneerd, waaronder een volledig transactieverbod op de Russische Regionale Ontwikkelingsbank om Poetins geldautomaten verder te verlammen.

Extra verbod op Russische media

In de EU zijn vier extra Russische kanalen gesanctioneerd.

Russische toegang tot drones verminderen

De rechtstreekse uitvoer van dronemotoren naar Rusland en de uitvoer naar derde landen, zoals Iran, waar het vermoeden bestaat dat ze in Rusland zullen worden gebruikt, is nu beperkt.

Aanvullende economische maatregelen tegen de Russische energie- en mijnbouwsector

Naast het reeds bestaande investeringsverbod in de energiesector in Rusland zullen ook nieuwe EU-investeringen in de Russische mijnbouwsector worden verboden, met uitzondering van bepaalde grondstoffen.

Voor meer informatie

Website van de Europese Commissie over EU-sancties tegen Rusland en Belarus

Website van de Europese Commissie over Oekraïne

Q&A over beperkende maatregelen

EU-Ukraine Business Matchmaking Platform

Sinds Rusland’s onuitgelokte en ongerechtvaardigde invasie van Oekraïne en de blokkade van Oekraïense zeehavens, is Oekraïne niet in staat om zijn producten te exporteren naar bestemmingen over de hele wereld via de gebruikelijke routes. Deze situatie bedreigt de mondiale voedselzekerheid; alternatieve routes zijn dringend nodig.

Een EU-Oekraïne Business Matchaking Platform werd gelanceerd door de Europese Commissie en beheerd door het Enterprise Europe Network, is bedoeld om EU- en Oekraïense bedrijven snel bij elkaar te brengen, zodat ze met onmiddellijke ingang pragmatische oplossingen kunnen vinden voor de export van landbouwproducten uit Oekraïne.

Meld je nu aan voor het EU-Oekraïne Business Matchmaking Platform!

Het platform draagt bij aan de uitvoering van een van de acties in het kader van het EU-Oekraïne-actieplan voor solidariteitstrajecten. Het brengt bedrijven in de EU en Oekraïne samen om:

nieuwe logistieke ketens te identificeren voor de in- en uitvoer van producten en materialen van/naar Oekraïne;
nieuwe partners te vinden voor logistiek en internationale handel;
deel inzichten over oplossingen en initiatieven om logistiek en toeleveringsketens te heroverwegen, infrastructuur aan te passen en de juiste apparatuur en machines op de juiste plaats te krijgen.

Het platform richt zich op de volgende sectoren:

logistieke industrie: verkoop, aankoop, vervoer, opslag, overslag;
productie en recycling: landbouw en levensmiddelen, grondstoffen, enz.
uitvoer en invoer van landbouwproducten: tarwe, maïs, gerst, zonnebloem, suikerbieten, peulvruchten, fruit en groenten, enz.;
uitvoer en invoer van levensmiddelen: plantaardige olie, vlees, zuivel, suiker, meel, dranken, bakkerij en zoetwaren, enz.;
uitvoer en invoer van grondstoffen: onderdelen voor landbouwtechnologieën, metaal, hout, minerale meststoffen, benzine en diesel, enz.

Bijna 400 Oekraïense bedrijven zijn geregistreerd op het platform! Neem een kijkje op hun aanbod of verzoek van producten.

Enterprise Europe Brussels is de ondersteunende organisatie van Brusselse bedrijven die op zoek zijn naar contacten met Oekraïense bedrijven op het platform.

BECI Community 22 december 2022
Deel deze post
TAGS 
Archiveren